dringende care artsen Opmerking viagra Nederland Wells fargo geldmarktrente
Nederlands | Français | English | Deutsch  
RSS feedTwitterTwitter

Virtuele rondleidingKerkhof
X
De begraafplaats voor de overleden monniken van Koningshoeven. Hier liggen 160 broeders begraven en drie abten.
Voorkant abdij
X
De centrale deur in de voorgevel van het kloostercomplex (geheel rechts) biedt toegang tot de abdij en het aan de voorzijde gelegen gastenhuis. Op de eerste en tweede verdieping zijn eenvoudige eenpersoons gastenkamers en enkele kleine vergaderruimtes. Beneden is een (eet)zaal voor kleine groepen gasten en een grote zaal voor grotere groepen. De grote zaal is nog in oorspronkelijke staat en vormt een van de mooiste ruimtes van de abdij.
Abdijkerk
X


In het landschap ten Oosten van Tilburg zijn de torens van de abdijkerk beeldbepalend. Abdijkerk en klooster zijn van tussen 1890 tot 1894 gebouwd. De neogotische kerk werd in 2005 volledig gerestaureerd.
De uit 1894 daterende neogotische kerk is in 2005 grondig gerestaureerd, waarbij de ramen in het schip zijn vervangen, het orgel uit het middenschip is weggehaald en straalverwarming in de gewelven is aangebracht. De houten vloer en koorbanken van Noors eikenhout zijn origineel. De kerk wordt alleen op zondagen en op hoogfeesten gebruikt.
Voortuin
X
Voortuin van de abdij, gezien vanuit het gastenhuis. In de tuin staat prominent het beeld van heilige Robertus, één van de stichters van de trappistenorde. Voor de bezoekers van de abdij is de tuin qua grootte en indeling een goede plek om iemand te spreken zonder anderen te storen of gestoord te worden.
Vijver
X
De vijver van de abdij ligt tussen het klooster en het terrein van de brouwerij. De waterpartij met spuitende fontein heeft de vorm van een hart. Achter de vijver staat - ietwat verscholen - een beeld van de heilige Jozef.
Poortgebouw
X
Dit gebouw is de (enige officiële) toegang tot abdij en brouwerij. Hier kunnen groepen tot ongeveer dertig personen afgezonderd van het gastenhuis een dagprogramma afwerken. Omdat de abdij tot 1970 niet toegankelijk was voor vrouwen, ontvingen de broeders hun vrouwelijke familieleden en bekenden in dit gebouw. Bij speciale gelegenheden gingen de bezoekende mannen naar de kerk en konden de vrouwen via een geluidsverbinding de vieringen volgen.
Kloosterwinkel
X
Vanaf 1999 beschikt Koningshoeven over een Kloosterwinkel. De winkel is toegankelijk via een bruggetje bij parkeerplaats van de abdij. Te koop zijn de acht soorten La Trappe-bier van Bierbrouwerij 'De Koningshoeven', zelfgebakken brood en koekjes, in de abdij vervaardigde chocoladeproducten en artikelen die in andere kloosters zijn gemaakt, zoals zeep, kaas en jam. Daarnaast zijn er onder meer kaarsen, iconen, devotiebeelden, en religieuze artikelen te koop. Er is ook een uitgebreid aanbod van religieuze boeken.
Proeflokaal
X
Het Proeflokaal is gebouwd in 2008 ter vervanging van de verouderde kantine. Het markant gebouw met een bijzonder rieten kap vormt een eerbetoon aan de eerste trappisten die zich op deze plek in 1881 voorlopig vestigden in een verbouwde schaapskooi. De horecagelegenheid beschikt over een zaal waar na excursies in de brouwerij een film over Koningshoeven wordt vertoond. Het Proeflokaal heeft een groot terras, gescheiden van maar wel naast de abdij. Er is een kleine kaart met onder meer de eigen producten van het klooster, zoals brood, koekjes, kaas en chocolade. Het Proeflokaal biedt ook gelegenheid voor vergaderingen en bedrijfspresentaties.
Brouwerij
X
In 1884 begonnen de monniken van Koningshoeven trappistenbier te brouwen. Bierbrouwerij 'De Koningshoeven', een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria, huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het enige Nederlandse trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.
Kloostertuin
X
Monumentale laan in de grote, ommuurde tuin achter de abdij. Deze is niet toegankelijk voor gasten. De tuin bestond vroeger uit drie delen: voor postulanten (kandidaat-monniken), voor novicen (beginnend-monniken) en de monniken. Nu is de tuin nagenoeg één geheel waarin deze bomenrij karakteristiek en prominent aanwezig is. Achterin de tuin ligt het kerkhof.
St. Jozefkapel
X
Deze gebedsruimte was voorheen in gebruik als kapittelzaal, de ruimte waarin de abt de monniken toesprak en onderricht gaf. De zaal is in 1929 aan de uit 1894 stammende abdij gebouwd. Sinds 2011 houden de monniken hier van maandag tot en met zaterdag hun zeven dagelijkse vieringen. Op zondag wordt de abdijkerk voor de vieringen gebruikt.
Kapittelzaal
X
Hier vinden de belangrijke bijeenkomsten van de monniken plaats, waaronder het wekelijks kapittel van de abt op zondag. Tot 2011 werd deze ruimte op doordeweekse dagen door de monniken gebruikt om hun vieringen te houden.
Binnentuin
X
De binnentuin bevindt zich in het hart van de abdij. In het midden ligt een vijver. Deze tuin is een oase van rust, omdat het geluid van de snelwegen die de abdij omringen er niet te horen is.
Mariakapel
X
Bezoekers van Koningshoeven kunnen devotielichtjes opsteken in een Mariakapelletje bij het Proeflokaal op het abdijterrein. Het bedehuisje staat in de voormalige 'vrouwentuin', de enige plaats naast het Poortgebouw waar monniken tot 1970 vrouwelijke familieleden of bekenden mochten ontvangen. De kapel herbergt een kopie van het beeld van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven van de abdij.
Kwekerij
X
Op het abdijcomplex van Koningshoeven bevindt zich een vestiging van de 'Diamant Groep' in Tilburg. Dit bedrijf biedt passend werk en ontwikkeling aan mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'. De medewerkers kweken er vooral bodembedekkende planten ten behoeve van de particuliere en de gemeentelijke markt. Ze worden ook ingehuurd om de groenvoorziening rond abdij en brouwerij te onderhouden. Tevens is er een stekbedrijf in de bedrijfsgebouwen en zijn er vormingslokalen.
Bos en ven
X
Het terrein van de abdij omvat vele hectaren landbouwgrond en bos die vrij door de gasten van Koningshoeven zijn te bewandelen. In de bossen liggen twee vennen. Op een open plek in het bos is een zogeheten 'paddenpoel' gegraven. Deze dient als kraamkamer voor padden, kikkers en salamanders.
 

 

> Naar boven