dringende care artsen Opmerking viagra Nederland Wells fargo geldmarktrente
Nederlands | Français | English | Deutsch  
RSS feedTwitterTwitter

weblog van de abt


Religieus van de week - Marie-Salomé (M. –Renée) Roudaut (1847-1930)


Van elkaar houden en elkaar helpen

Sinds 1956 hebben wij een dochterklooster in Afrika: de trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Victoria. Oorspronkelijk was deze gevestigd in Kipkelion, Kenia. In 2008 zagen onze medebroeders zich door oorlogsgeweld gedwongen te verhuizen naar Oeganda, waar zij hun werk voortzetten in en vanuit Ssanje. Dat de leefomstandigheden in Afrika uitdagend zijn, treft nog veelmeer de lokale bevolking. Het vraagt dan ook een bijzondere intrinsieke motivatie van missiebroeders en -zusters. Maar ook een bijzondere leef- en werkwijze. Moeder overste Marie-Salomé, stichteres van de congregatie van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika (kortweg ‘de Witte Zusters’ genoemd) is een inspiratiebron voor velen.


 

Religieus van de week – Franz Pfanner


"Exi de terra tua"

Sinds het Generaal Kapittel van 2014 is de abt van Koningshoeven aangewezen als gedelegeerde Pater Immediatus (toezichthouder) voor de enige Duitse trappistenabdij Mariawald. Deze abdij heeft vele beroemde namen voortgebracht waaronder abt Franciscus (‘Franz’), de kloosternaam van Franz Pfanner (1825 - 1909). Hij bracht het trappistenleven naar Bosnië en vervolgens naar Zuid-Afrika. Een monnik met een missie. In Duitsland spreekt men over hem als Der Trommler Gottes. Ik vind dat wel een mooi beeld. ‘Gods trommelaar’...


 

Religieus van de week - Heilige Pachomius


"De Kerk groeit niet door proberen te bekeren, maar door aantrekking".

In zijn brief aan de religieuzen ter gelegenheid van het Jaar van het Godgewijde Leven schreef paus Frnaciscus: ‘Laat dit duidelijk zijn: mooie roepingencampagnes zorgen niet voor de groei van het godgewijde leven. We mogen echter groei verwachten wanneer de jongeren die wij ontmoeten zich door ons aangetrokken voelen, wanneer ze in ons gelukkige mannen en vrouwen zien! Onze apostolische doeltreffendheid hangt evenmin af van de efficiëntie van onze middelen, noch van de invloed die ervan uitgaat. Jullie leven is het, dat moet spreken, een leven dat de vreugde en de schoonheid uitstraalt van de beleving van het Evangelie en van de navolging van Christus.’


 

Religieus van de week - Georges Gashugi


Georges Gashugi, een naam te midden van zovele naamlozen

Op enkele kilometers van ons klooster in Oeganda, aan de oever van het Victoriameer, ligt in het vissersplaatsje Kasansero een grafmonument. Hier zijn in 1994 honderden lijken aangespoeld uit Rwanda. Niemand weet precies alle namen van deze slachtoffers van de genocide. Staande bij dat monument kwam een artikel uit de Britse krant The Tablet bij mij op over een jonge franciscaan, broeder Georges Gashugi, die ook slachtoffer werd.


 

Religieus van de week - Magdalena Damen


Sinds kort kijkt mijn moeder vanuit haar nieuwe appartement op het graf van Moeder Magdalena Damen (1787-1858), de stichteres van de zusters Franciscanessen van boete en christelijke naastenliefde. Deze zusters zijn beter bekend onder de naam zusters Franciscanessen van Heythuysen. Toen Magdalena Damen in 1825 in Heythuysen uit de koets stapte schijnt de pastoor tegen de koetsier gezegd te hebben: ‘die hadden ze beter daar kunnen laten!’ Het leven van Catharina Damen laat echter de waarheid zien van de woorden van Paulus: ‘wat in de ogen van de wereld zwak is, heeft God uitgekozen om de sterken te beschamen’. (1 Kor. 1,27)


 

 

 

 

> naar boven 

 

 

 

Archief


Juni 2015

Mei 2015

April 2015

Maart 2015

Februari 2015

Januari 2015