Nederlands | Français | English | Deutsch  
RSS feedTwitterTwitter

weblog van de abt


Religieus van de week - Magdalena Damen


Sinds kort kijkt mijn moeder vanuit haar nieuwe appartement op het graf van Moeder Magdalena Damen (1787-1858), de stichteres van de zusters Franciscanessen van boete en christelijke naastenliefde. Deze zusters zijn beter bekend onder de naam zusters Franciscanessen van Heythuysen. Toen Magdalena Damen in 1825 in Heythuysen uit de koets stapte schijnt de pastoor tegen de koetsier gezegd te hebben: Ďdie hadden ze beter daar kunnen laten!í Het leven van Catharina Damen laat echter de waarheid zien van de woorden van Paulus: Ďwat in de ogen van de wereld zwak is, heeft God uitgekozen om de sterken te beschamení. (1 Kor. 1,27)


 

Religieus van de week - Symeon de nieuwe theoloog


Na een onderbreking van twee weken vanwege technische problemen pakken we de draad weer op en gaan we verder met in dit jaar van het Godgewijde leven wekelijks een religieus uit het verleden centraal te stellen.

Van Symeon de Nieuwe Theoloog (949-1022) zei Paus Benedictus XVI: ĎDeze heilige monnik uit het Oosten herinnert ons allen aan aandacht voor het geestelijk leven, aan Gods verborgen aanwezigheid in ons, aan de oprechtheid van het geweten en uitzuivering, aan de bekering van het hart, opdat de Heilige Geest werkelijk in ons aanwezig komt en ons leidt.í(audiŽntie, 16 sept. 2009) In deze kernachtige omschrijving liet Paus Benedictus de grote betekenis zien van deze monnik voor het leven van iedere christen.


 

Religieus van de week - Maria van Egypte


Bij het begin van de veertigdaagse vastentijd gaan mijn gedachten ieder jaar weer uit naar dat wonderlijke leven van Maria van Egypte. Veel weten we niet over haar die de geschiedenis in zou gaan als de patrones van de boetelingen. Boete doen heeft alles te maken met herstellen. In een mensenleven valt soms heel wat te herstellen. De vastentijd is zoín periode waarin boete en daarmee herstel centraal staat. Door meer tijd en ruimte te geven aan God en de naasten, herstellen we het gebroken contact. Het leven van Maria van Egypte laat zien dat dit herstel voor iedereen is weggelegd. Wat velen echter niet weten is dat haar leven ťťn grote aanklacht is tegen mensen, en in haar geval mannen, die denken dat zij geen boete en herstel nodig hebben.


 

Religieus van de week - Scholastica en Humbelina


In het Nederlands kennen we het spreekwoord: 'Van je familie moet je het hebben'. Het is een cynische uitdrukking die wil zeggen dat je vaak niet op je familie kunt vertrouwen. De mensen die je het meest nabij zouden moeten zijn, staan in sommige situaties juist heel ver van je af. Deze week viert de benedictijnse familie de gedachtenis van twee vrouwen die toch het tegendeel laten zien. Juist familie en vrienden, mensen die je na staan, kunnen soms een echte hulp op de geestelijke weg zijn.


 

Religieus van de week - Josephina Bakhita


Slavernij. Je denkt zo gemakkelijk dat het een begrip is dat thuis hoort in een ver verleden. Het wordt ook zo gemakkelijk belachelijk gemaakt in de discussie over Zwarte Piet. En dan opeens zie je beelden van drijvende schepen op de Middellandse Zee vol vluchtelingen die aan hun lot zijn overgeleverd door moderne mensensmokkelaars. We durven het woordje 'slavenhandelaars' niet eens meer te gebruiken! Het komt nog dichterbij wanneer je de berichten hoort over een meisje in het Limburgse Valkenburg misbruikt door haar loverboy en tachtig andere op seks beluste mannen. Slavernij, het bestaat nog steeds en wel in vele vormen. Helaas zijn vrouwen en kinderen daar vaak de grootste slachtoffers van.


 

 

 

 

> naar boven 

 

 

 

Archief


Maart 2015

Februari 2015

Januari 2015

December 2014