Nederlands | Français | English | Deutsch  
RSS feedTwitterTwitter

weblog van de abt


VS (3): 'Koude en vorst, looft de Heer!'


Het is de laatste ochtend van mijn verblijf in de VS! De tijd vliegt om! Vanmiddag begin ik aan de terugreis. Hopelijk verloopt die zonder problemen want de sneeuw blijft hier maar vallen! Ik bid vurig tot de H. Scholastica, de feestheilige van vandaag, zus van St. Benedictus, die specialiste is in het weer. Zij dwong haar broer eens 's avonds bij haar te blijven, om de nacht te besteden aan geestelijke gesprek en gebed, door de Heer om hevig noodweer te vragen zodat hij niet weg kon gaan. Ik hoop nu dat zij door haar gebed het omgekeerde weet te verkrijgen!


 

VS (2): Goede oevers


Het geven van een retraite vind ik altijd hard werken. Iedere dag moet je conferenties verzorgen en daarnaast beschikbaar zijn voor gesprekken en biechthoren. Meer dan bij visitaties krijg je wel een betere inkijk in het spirituele leven van een gemeenschap. Tussen de bedrijven door heb ik natuurlijk ook tijd om rond te kijken en iets van het klooster te zien. Gisteren zag ik in de gang van het gastenhuis het wapen van de abdij van Genesee hangen met daarbij een uitvoerige beschrijving. Ik maakte er een foto van met mijn iPhone. Een wapen, de meeste abdijen hebben er een, laat in symbolen de geschiedenis zien van de plaats. Het wapen van Genesee is blauw en heeft twee zilveren halve manen. Het is een verwijzing naar Maria. Ieder klooster van onze orde is immers toegewijd aan haar. De twee zilveren maantjes zijn een verwijzing naar de tekst uit de Apocalyps over een teken dat aan de hemel verschijnt: een vrouw (Maria) met de maan onder haar voeten. De maan die haar licht ontvangt van de zon(Christus) en groeit is een beeld van de Moeder Gods. De zilveren halve maan verwijst ook heel specifiek naar de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Onder die titel is Maria de patrones van de Verenigde Staten. Een mooie uitdrukking die laat zien dat een abdij altijd gesitueerd is in een bepaalde context.


 

VS (1): Een grote overgang


"God zij gedankt dat ik er ben!" Dat zijn de eerste woorden in het dagboek van Henri Nouwen dat hij heeft bijgehouden tijdens zijn zeven maanden durende verblijf in de Noord-Amerikaanse abdij van Genesee. Na een vliegreis van tien uur van Sao Paulo naar Rochester in de staat New York, kwam ook ik vandaag aan in dit klooster. Mijn eerste woorden waren niet dezelfde als die van Henri Nouwen: "God wat een kou!" Zo zou mijn dagboek kunnen beginnen als ik van plan zou zijn dat bij te houden van de komende dagen.


 

BraziliŽ (3): Naar het Zuiden


Na het indrukwekkende bezoek aan het nationale heiligdom van Aparecida stond een bliksembezoek aan drie kloosters op het programma. De onverwachte rode draad was opnieuw het werk van de kunstenaar die in Aparecida al grote indruk had gemaakt. Deze drie kloosters liggen ten zuiden van de stad Curitiba, zo'n 8 uur rijden met de auto. Het vliegtuig is sneller en je neemt dat hier bijna net zo gemakkelijk als de bus. Na een uurtje vliegen kwamen Dom Paulo en ik aan in een grote en moderne stad. We hebben een auto gehuurd en met veel pijn en moeite hebben we ons ontworsteld aan het verkeer. Italianen staan bekend om hun chaotisch rijgedrag maar hier is het echt nog erger. Zou het 't vele Italiaanse bloed zijn wat door hun aderen stroomt?


 

BraziliŽ (2): Een deur naar de hemel


De mensen die onze gemeenschap kennen weten dat er al sinds zo'n 25 jaar een Braziliaan in ons midden leeft met een heel wonderlijke levensweg. Mauro Pasquerelli kwam eind jaren tachtig vanuit IndonesiŽ naar onze abdij om er in alle stilte als monnik te leven. Velen kennen hem omdat hij jarenlang trouw de klokken luidde. Hij was vele jaren vanuit BraziliŽ als Missionaris van het heilig Hart (MSC) werkzaam geweest in de buurt van onze stichting op Java. Pater Mauro werd geboren in de streek in BraziliŽ waar ik nu een weekje mag vertoeven. Hij had me veel goede tips meegeven over plaatsen die ik moest bezoeken. Boven aan zijn lijstje stond het nationale heiligdom van Aparecida. Een van de grootste Mariabedevaartplaatsen in de wereld.


 

 

 

 

> naar boven 

 

 

 

Archief


Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

September 2013

Juli 2013

April 2013