Struikelstenen voor de broeders Löb

Struikelstenen voor de broeders Löb

Struikelstenen voor de broeders Löb

14 september 2022 - Herdenken om niet te vergeten. Dat is wat de broeders van Abdij Koningshoeven in de afgelopen periode deden om de herinnering levend te houden aan hun drie Joodse medebroeders Löb. Zij kwamen tachtig jaar geleden om het leven in Auschwitz. Sinds kort liggen er drie struikelstenen vóór het Poortgebouw van de abdij met hun namen.

Koningshoeven staat elk jaar stil bij de Joodse familie Löb die zich vóór de oorlog had bekeerd tot het katholieke geloof. Drie broers traden destijds in op Koningshoeven, hun zussen deden dat in het toenmalige trappistinnenklooster Koningsoord. Op 2 augustus 1942 werden ze alle vijf door de nazi’s uit hun klooster gehaald om via Kamp Westerbork naar Auschwitz te worden afgevoerd. Daar lieten zij het leven. “Ook na zo’n lange tijd is dit nog steeds een pijnlijke gebeurtenis in onze geschiedenis”, vertelt abt Isaac. “Een gebeurtenis die we niet mogen vergeten. Daar passen de strompelstenen goed bij.”

Stenen om over te struikelen
“Struikelstenen… het is een wat vreemd woord”, gaat hij door. “Ik denk dat het komt van het  Jiddische woord stolpersteinen. Uit het woord kunnen we wel een betekenis halen: het zijn stenen waarover we struikelen. Normaal zullen we dat proberen weg te werken. Maar in dit geval niet: struikelstenen zijn herdenkingsstenen waar je juist over móet struikelen om niet te vergeten.” De drie stenen vóór het Poortgebouw zijn voorzien van een koperen plaatje waarin de namen van de broeders Löb zijn gegraveerd. Abt Isaac: “Vanaf deze plaats zijn ze destijds weggevoerd. Omdat we hier nu dagelijks overheen lopen, zullen we ze zeker niet vergeten. En zo velen met ons.” Op 19 augustus jl. hielden de broeders bij de strompelstenen een kleine herdenkingsdienst. Ook voor de zusters Löb komen er struikelstenen, maar dan op de locatie waar voorheen hun klooster Koningsoord (in Berkel-Enschot) stond. De gemeente Tilburg gaat hiervoor zorgen.

Tachtig jaar
Omdat het dit jaar exact tachtig jaar geleden is dat de vreselijke gebeurtenis plaatsvond, hebben de broeders van Koningshoeven deze op verschillende momenten herdacht. De reeks begon op 3 juli 2022 met een indrukwekkende dienst in de abdijkerk en eindigde op 20 augustus jl. met een bezoek van de kloostergemeenschap aan Kamp Westerbork. Al zal van een echte afsluiting nooit sprake zijn, mede dankzij de strompelstenen die voor altijd voor het Poortgebouw liggen.

Op de foto: Op 19 augustus jl. hield de Koningshoeven-gemeenschap een kleine herdenkingsdienst bij de struikelstenen.