‘Mooi en inspirerend’. Terugblik op de abdijsessie

‘Mooi en inspirerend’. Terugblik op de abdijsessie

‘Mooi en inspirerend’. Terugblik op de abdijsessie
De deelnemers van de abdijsessie maakten ook nog even tijd vrij voor een groepsfoto met Felix Meurders (5e van rechts, met blauwe jas), Ralf Bodelier (4e van rechts) en links naast hem Mirjam Vossen.

9 april 2024 - In februari 2024 vond de abdijsessie ‘Het gaat beter met de wereld dan je denkt’ plaats op Abdij Koningshoeven. De deelnemers én gespreksleiders kijken terug op inspirerende dagen vol perspectief en hoop.

Het was de elfde keer dat deze abdijsessie op Koningshoeven werd gegeven, van woensdagmiddag 9 februari ’24 tot vrijdagmiddag 11 februari ‘24. De meeste deelnemers namen deel aan meerdere gebedsdiensten, inclusief het vroege nachtofficie van 04.15 uur. ‘Heel erg bedankt voor de mooie, leerzame en gezellige dagen!’, schreef de jonge Eva van Aalst, werkzaam bij Unicef, na afloop. ‘Ik heb ervan genoten en ben er nog steeds erg van onder de indruk. Wat een bijzondere plek, leuke groep, mooie gesprekken en enthousiaste cursusleiders’.

Verademing

Radiojournalist Felix Meurders, die tijdens de sessies als gespreksleider fungeerde, vond het weer een ‘verademing om op Koningshoeven te zijn’. Net als medeorganisatoren Mirjam Vossen (mediawetenschapper) en Ralf Bodelier (theoloog en filosoof) meent hij dat abdijen de meest ideale plekken zijn om afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. “Je laat de wereld achter je zodra je door de abdijpoort gaat, waardoor je de juiste afstand krijgt om eens nuchter over die wereld na te denken.”

Een mand vól gezonde appels

Want daarover nadenken, is nuttig. Dat bleek ook weer tijdens deze sessie. In een tijdsbestek van 48 uur werd deelnemers een nieuw en optimistisch perspectief op de wereld geboden. Een perspectief dat soms haaks staat op wat we doorlopend horen in de media. “Kranten, radio en televisie zijn ons venster op de wereld’, zegt mediawetenschapper Vossen. “Maar vergis je niet. Ze vertellen je niet hoe de wereld eruitziet, ze vertellen je vooral over de uitzonderingen op die wereld. Je zult veel horen over de rotte appels, de oorlogen en de rampen, maar vrijwel niets over de mand vol gezonde exemplaren.” Het waren die gezonde exemplaren die tijdens de sessie aan bod kwamen. Inclusief cijfers en feiten om wensdenken te voorkomen en de hoopvolle perspectieven te onderbouwen.

De volgende abdijsessie ‘Het gaat beter met de wereld dan je denkt' vindt plaats van woensdag 13 november 2024 tot en met vrijdag 15 november 2024. Meer informatie: klik hier.