140 jaar Bierbrouwerij de Koningshoeven
In de header: Op 26 januari 2023 vierden we een Hoogmis ter ere van de stichters van onze Orde én van het 140-jarig bestaan van onze brouwerij.

140 jaar Bierbrouwerij de Koningshoeven

140 jaar Bierbrouwerij de Koningshoeven
Op de foto: op deze icoon, gemaakt door zr. Beatrijs van Abdij Koningsoord, staan – van links naar rechts – de abten Robertus, Albericus en Stefanus die in Cîteaux de Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie stichtten.

9 februari 2024 - Bierbrouwerij de Koningshoeven bestaat dit jaar precies 140 jaar, want we brouwen hier al sinds 1884 ons eigen trappistenbier: La Trappe. We hebben het jubileumjaar officieel geopend met een Hoogmis op 26 januari jl. Niet toevallig ook de dag dat we het Hoogfeest vierden van de stichters van onze trappistenorde.

Die stichters – de abten Robertus, Albericus en Stefanus – staan aan de wieg van de zogenoemde ‘Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie' ofwel: de trappisten. Tijdens de Hoogmis wijdden we een nieuwe icoon van hen in, gemaakt door zr. Beatrijs van Abdij Koningsoord in Arnhem.

Geen water maar bier

Het eerste trappistenklooster in Nederland was in 1881 het onze: Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Hier startten we drie jaar later met het brouwen van bier. Niet om daar een economische activiteit van te maken, maar wel ter vervanging van het ongezonde drinkwater dat in en om Tilburg voorhanden was. Er waren om diezelfde reden destijds talrijke microbrouwerijen in de stad. De monniken van toen waren geen geoefende brouwmeesters. Om toch wat smakelijks te maken van het gerstenat werd een novice vanuit Koningshoeven naar München gestuurd om het ambacht te leren. Daarmee werd de basis gelegd van Bierbrouwerij De Koningshoeven die tot op de dag van vandaag succesvol bier brouwt.

Zuiver bier, eigen karakter

Het brouwen gebeurde in die 140 jaar met vallen en opstaan. We leerden door de jaren heen zelf recepturen ontwikkelen en aanpassen. Ook besloten we op een bepaald moment het bier te gaan verkopen. Hierbij werkten we nog een tijdje samen met Stella Artois. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw ontstond de samenwerking met Bavaria. Vanaf toen nam het brouwen-en-verkopen een professionele vlucht en groeide onze La Trappe Trappist uit tot een assortiment zuivere bieren met een geheel eigen karakter. Het brouwen gebeurt na 140 jaar nog steeds binnen de muren van de abdij en onder toezicht van een monnik. Vakkundige en betrokken brouwerijmedewerkers zorgen voor een kwalitatief hoogwaardige productie van de speciaalbieren die hun weg inmiddels over de hele wereld vinden.

In het kader van het 140-jarig jubileum zullen we in 2024 diverse activiteiten organiseren om de brouwerij en de abdij in het zonnetje te zetten.