7 januari 2024: Voorstelling ‘Op Winterreise’

7 januari 2024: Voorstelling ‘Op Winterreise’

7 januari 2024: Voorstelling ‘Op Winterreise’

8 december 2023 - Op zondagmiddag 7 januari 2024 is Abdij Koningshoeven het decor van een bijzondere try out-voorstelling: Op Winterreise, gebaseerd op de gelijknamige en wereldberoemde liederencyclus van Franz Schubert uit 1827. De Duitse bariton Frederik Schauhoff plaatst deze in de voorstelling in een compleet nieuw perspectief. Dat doet hij samen met de Duitse kunstenaar Roger Nyssen en de Tilburgse filosoof Ralf Bodelier.

Schuberts Winterreise gaat, aldus de gangbare interpretatie, over de vele emoties van een man, die na een verloren liefde huis en haard moet verlaten en begint te zwerven. De 24 liederen eindigen met zijn verlossing in de dood. In de nieuwe voorstelling ‘Op Winterreise’ verschuift de interpretatie: nu gaan de liederen over de emoties van iedereen die huis en haard moet verlaten en ze eindigen met een verlossing in menselijkheid.

Muziek en poëzie

Niet alleen kent deze ‘Op Winterreise’ een heel wat bemoedigender einde, ook worden de romantische liederen van Schubert afgewisseld met muziek en poëzie van Tilburgse vluchtelingen. De uitvoerenden gaan tevens doorlopend in gesprek met het publiek. Het concert houdt daarmee het midden tussen een klassieke liederenmiddag, een talkshow en een kennismaking met de muziek en poëzie van vluchtelingen uit eigen stad. In het winterseizoen 2023-2024 gaat ‘Op Winterreise’ op tournee door Duitsland.

De try out-voorstelling op Koningshoeven vindt plaats op 7 januari 2024 om 15.00 uur. Wel even vooraf aanmelden via ralf@curicos.nl. U bent van harte welkom. Omdat het een proefvoorstelling is, is de toegang gratis. Het staat u vrij om na afloop en naar eigen inzicht alsnog een gift te doen.

Foto header: Der Lindenbaum uit Schuberts Winterreise volgens kunstenaar Roger Nyssen.
Portretfoto: Bariton Fredrik Schauhoff.