Abdij past keukenhof en keuken aan

Abdij past keukenhof en keuken aan

Abdij past keukenhof en keuken aan

7 juli 2020 - Abdij Koningshoeven heeft in de afgelopen periode verbeteringen doorgevoerd in en om de keuken. Zo zijn in het keukenhofje maatregelen getroffen om regenwater beter af te voeren en kreeg de keuken een fornuis voor inductiekoken zodat gas niet meer nodig is.

Abt Bernardus: “Weinig mensen weten dat Abdij Koningshoeven een eigen keukenhof heeft. In vroeger tijden maakten de monniken hier de groenten schoon; zowel de keuken als de inmaakruimte liggen aan dit hofje.” Een mooi monumentje met de titel Ora et Labora, gemaakt door kunstenaar en broeder Martinus Verhoeven, herinnert nog aan deze groentenschoonmaak. “De welbekende naamgenoot in Lisse is weliswaar fleuriger”, glimlacht de abt, “maar onze eigen keukenhof kenmerkt zich door een serene rust onder één van de bomen die nog door Willem II op het terrein zijn geplant.”


Wateroverlast voorkomen, gasloos koken
Een van de problemen die het keukenhofje kende, was de wateroverlast na een stevige regenbui. Prior broeder Isaac zorgde samen met de mensen van de groenvoorziening van Diamant-groep voor een nieuw ontwerp voor het hofje. De vakmensen van de firma Schellekens uit Dongen legden alles aan. “Nu is water geen probleem meer. Het resultaat mag er zijn en meer nog dan voorheen straalt onze keukenhof rust uit. Het is een mooi plekje op ons terrein.” Ook in de keuken zelf werden aanpassingen gepleegd. “We hebben het koken op gas de deur uit gedaan. Voortaan koken we hier op inductie.” Het plaatsen van het nieuwe fornuis kostte enige moeite, maar daar hebben de broeders weinig van gemerkt. “We hebben elke dag gewoon warm kunnen eten.”

Foto: De keukenhof van de abdij ligt er weer netjes bij onder de eeuwenoude boom die nog door Willem II werd geplant.