Abdijkerk Our Lady of Victoria ingezegend

Abdijkerk Our Lady of Victoria ingezegend

Abdijkerk Our Lady of Victoria ingezegend

6 februari 2023 - Er was veel geduld voor nodig, maar eindelijk is de bouw van de Oegandese Abdij Our Lady of Victoria, het dochterhuis van Abdij Koningshoeven, klaar. Dit werd in december 2022 gevierd, met als kers op de taart de inzegening van de vernieuwde abdijkerk, in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders én veel inwoners uit de omgeving.

Drie jaar maar liefst. Zo lang was de afronding van de bouw vertraagd, veroorzaakt door de coronapandemie en enkele zakelijke beslommeringen. Het moeilijkste was nog dat de abdijgemeenschap al die tijd in een bouwput woonde met op-en-af zeker honderd bouwvakkers die er over de vloer kwamen. Voor een gemeenschap die normaliter leeft in stilte een behoorlijke opgave.

Reden voor een feestje
Nu de klus er echt op zit, is de abdij een abdijkerk, een noviciaat en een gastenhuis rijker. Ook zijn er gangen gebouwd die de bestaande gebouwen en de nieuwbouw met elkaar verbinden. Alle reden voor een feestje, met als hoogtepunt de inzegening van de vernieuwde abdijkerk. Deze werd al een tijdje gebruikt zonder officieel te zijn ingewijd. Dat gebeurde op 8 december 2022 in het bijzijn van een selecte groep hoogwaardigheidsbekleders zoals de nuntius (ambassadeur van het Vaticaan), de bisschop van het bisdom, de generaal van de orde, vele oversten van orden en congregaties en de burgerlijke overheden. Verder stroomde een grote menigte uit de omgeving toe om de inwijding en het feest bij te wonen.

Ritueel van vier uur
En een feest was het: de tuinen rondom de kerk zaten vol mensen waar videoschermen waren geplaatst zodat ook zij konden volgen wat er in de kerk gebeurde. Daar vond het inwijdingsritueel plaats dat zeker vier uur duurde, exclusief de vele speeches die ook nog werden voorgedragen. Na afloop stonden in de tuinen buffetten klaar waar de gasten van konden genieten, ook de mensen uit de omgeving. Kennende de armoede in de streek waren zij hier van harte welkom. Het feest dat daarna ontstond had veel weg van een gezellig dorpsfeest met traditionele dansen en muziek, uitbundigheid en verbondenheid. Met de plechtige inwijding en het daaropvolgende feest hebben we in Oeganda op een prachtige manier een punt gezet achter een lastige periode.

Ook het nabijgelegen schoolcomplex, gebouwd op initiatief van Abdij Koningshoeven, is bijna klaar. Lees hier meer.

Op de foto: De abdij in Oeganda is eindelijk klaar en de kerk is ingezegend.