Abt Isaac bezocht Indonesië

Abt Isaac bezocht Indonesië

Abt Isaac bezocht Indonesië

8 december 2023 - Afgelopen najaar bezocht abt Isaac twee weken lang de Indonesische kloosters van Rawaseneng, Lamanabi , Gedono en de stichting van een nieuw klooster in Kalimantan op Borneo. Het waren enerverende weken waarin de abt vele duizenden kilometers door de archipel reisde om zijn broeders en zusters te ontmoeten.

Er waren aanleidingen genoeg om Indonesië te bezoeken: het 70-jarig jubileum van het dochterhuis in Rawaseneng, het 25-jarig jubileum van de kloostergemeenschap van Lamanabi (de ‘kleindochter’ van Koningshoeven), de stichting van een kloostergemeenschap op Kalimantan en de uit haar jasje groeiende zustergemeenschap van Gedono. “Het is prettig om buiten de officiële visitaties ook op een wat informelere manier de banden te onderhouden”, vindt abt Isaac. “Het zijn immers onze broeders en zusters. We zijn allemaal lid van dezelfde Orde, ook al leven we op andere continenten.”

Rawaseneng en Lamanabi

De zeventigste verjaardag van de kloostergemeenschap van Rawaseneng was eigenlijk al voorbij. Dat abt Isaac dat jubileum toch aangreep om langs te komen, werd erg gewaardeerd. “Ik kom er heel graag”, motiveert hij zelf zijn bezoek. “Er heerst een sfeer van zichtbare en voelbare zorg in huis. Vooral de oudere broeders gedijen daar goed bij.” De reis bracht abt Isaac ook naar het trappistenklooster van Lamanabi met achttien monniken. Deze gemeenschap bestaat 25 jaar en dat werd bij het bezoek van abt Isaac gevierd met een plechtigheid van drie uur, de zegening van een nieuw park bij het klooster en een aantal speeches door lokale religieuzen en politici. “Ze runnen er succesvol hun eigen klooster en het noviciaat fungeert goed”, concludeerde hij.

Naastenliefde op Kalimantan

Op Kalimantan bezocht de abt de bisschop van het eiland en het splinternieuwe klooster Our Lady of Penggadungan. “Hier leven drie broeders op een redelijke afstand van een dorp tussen de palmoliebomen en de rubberbomen”, beschrijft hij. “Ze hebben konijnen en varkens voor de verkoop, verbouwen groenten en cassave en bouwen zo een bestaan op. Daar heb ik diep respect voor, zeker in dit zware klimaat.” Bij zijn aankomst ontstond een prachtige situatie, weet hij nog. “Vanuit alle hoeken kwamen brommers aangereden met mensen die de Mis wilden bijwonen die zou worden gehouden. Iedereen had wel een pan eten bij zich dat werd opgewarmd op een campingstelletje. Tijdens de Mis zaten de bezoekers op de warande en wij in de kapel. Het was simpelweg erg ontroerend, ook toen we na de Mis met elkaar aten. Het was de agape, de naastenliefde, van de apostel Paulus ten voeten uit.”

Een groeiende gemeenschap in Gedono

Met inmiddels heel wat reisdagen op de teller rustte abt Isaac een enkele dag uit voordat hij aan zijn laatste bezoek begon: het zusterhuis in Gedono. Hier wonen 43 zusters en de groei van de gemeenschap is er nog niet uit. Abt Isaac: “In de afgelopen tijd hebben de zusters besloten hun gemeenschap uit te breiden. Letterlijk. Zo willen ze bijvoorbeeld de refter gaan verbouwen. En extra ruimtes creëren en de ziekenafdeling uitbreiden. Wij gaan nu kijken of we ze daar, als moederhuis, financieel bij kunnen helpen.” Op 9 oktober zat het bezoek van abt Isaac aan de Indonesische trappistenkloosters erop. Goed geïnformeerd, geïnspireerd en ietwat vermoeid door de drukke weken stapte hij op het vliegtuig naar Nederland, op weg naar huis.

Foto in de header: De kloostergemeenschap van Lamanabi, enkele lokale prominenten en abt Isaac.

Foto helemaal links: In Lamanabi werd de 25ste verjaardag van de kloostergemeenschap gevierd met een plechtigheid van drie uur. Derde van links: abt Isaac.

Foto midden: De broeders van Lamanabi met in hun midden abt Isaac.

Foto rechts én foto onderaan-links: Impressie van het kloosterleven in Kalimantan.