Bier brouwen voor het goede doel

Bier brouwen voor het goede doel

Bier brouwen voor het goede doel

4 april 2023 - Onze eigen Brouwerij de Koningshoeven heeft samen met Brouwerij Kleiburg van het Amsterdamse Kleiklooster eenmalig een splinternieuwe Tripel gebrouwen, de Traditionair. De verkoop liep zo goed dat het bier in korte tijd was uitverkocht. De opbrengst – ruim 15.000 euro – kwam ten goede aan het werk van het Kleiklooster.

Abt Isaac: “Elk jaar brouwen we samen met een andere brouwerij een gezamenlijk bier, bedoeld om extra inkomsten te genereren voor een goed doel. Het gaat altijd om een eenmalige actie. Dan komen de brouwmeesters van beide brouwerijen bij elkaar om samen een nieuw bier te ‘componeren’. Dat leidt vaak tot een zeer verrassend resultaat dat we daarna als ‘limited edition’ op de markt brengen.”

Ode aan de broederschap
De samenwerking met Brouwerij Kleiburg – de kleinste kloosterbrouwerij van Nederland – komt voort uit de bijzondere band tussen abt Isaac van Koningshoeven en abt Johannes van het Kleiklooster. Het bier is een ode aan de broederschap tussen beiden. Ze kennen elkaar al een tijdje en vinden elkaar in de gemeenschappelijke waarden van aandacht en stilte, hoe verschillend de geloofsovertuiging en communiteit van beiden ook zijn. Zo is Abdij Koningshoeven vooral een traditioneel klooster en geeft het Kleiklooster een nieuwe wending aan het begrip kloosterorde in één van de Bijlmerflats in de hoofdstad. Er woont een religieuze gemeenschap van enkele huishoudens en een groep kloosterlingen die allerlei buurtactiviteiten verzorgen. Brouwerij Kleiburg is ook van hen, bedoeld voor de nodige inkomsten. Verder vangt het Kleiklooster moeders met kinderen op die dakloos zijn geraakt.

De gemene deler
Om het Kleiklooster in het werk te ondersteunen, besloot Abdij Koningshoeven abt Johannes te vragen samen een nieuw bier te bedenken. Dat leidde tot de Tripel Traditionair, een koperkleurig bier met een fruitige smaak. De naam ‘Traditionair’ staat voor de waardevolle eigenschap om in een wereld van ogenschijnlijke verschillen te kijken naar wat je gemeen hebt. Leuk detail: op het etiket van de fles staan abt Isaac en abt Johannes beiden afgebeeld. “Misschien vind ik dat wel het mooiste aan de hele fles”, lacht abt Isaac. In korte tijd was het bier uitverkocht. “Op 6 maart konden we het Kleiklooster de opbrengst overhandigen: een cheque van ruim 15.000 euro, een prachtig resultaat.”

Op de foto’s: Abt Isaac en abt Johannes bundelden hun krachten, als ode aan hun broederschap.