Broeder Enzo Bianchi spreekt op jubileum Dom Bernardus

Broeder Enzo Bianchi spreekt op jubileum Dom Bernardus

Broeder Enzo Bianchi spreekt op jubileum Dom Bernardus

11 juli 2018 - Op 21 juni 2018 was Dom Bernardus 12,5 jaar abt van Koningshoeven. In plaats van een feest koos hij voor conferenties rond thema’s die hem ter harte gaan: spiritualiteit, de theologie van het monastieke leven en de toekomst ervan. Over dit laatste sprak broeder Enzo Bianchi, die er speciaal voor uit Italië overkwam.

De eerste verdiepende en inspirerende sprekers die op Koningshoeven langskwamen, waren ds. Kick Bras (die sprak over Thomas Merton) en prof. Wil Verbaal (die een presentatie gaf over Bernardus van Clairvaux). De laatste in het rijtje was broeder Enzo Bianchi, stichter en voormalig prior van het Italiaanse oecumenische klooster van Bose en schrijver.

De toekomst van het monastieke leven

Broeder Enzo was gevraagd om te spreken over de jongeren van vandaag en de toekomst van het monastieke leven. In zijn lezing riep hij op om drie dingen centraal te blijven stellen:

  • het evangelie
  • een goed kwalitatief gemeenschapsleven
  • menselijkheid

Enzo Bianchi had een broederlijke ontmoeting met de gemeenschap van Koningshoeven. Hij ging open en vrij in op allerlei vragen over de gemeenschap van Bose, het monastieke leven en het gebedsleven. Verder waren een kleine dertig broeders en zusters aanwezig uit andere monastieke gemeenschappen van Nederland en Vlaanderen.

(Foto: Broeder Enzo Bianchi)