Cappella Pratensis verzorgt bijzonder ochtendconcert

Cappella Pratensis verzorgt bijzonder ochtendconcert

Cappella Pratensis verzorgt bijzonder ochtendconcert

24 september 2021 - Op zondag 13 juli 2021 vond er in alle vroegte een bijzonder concert plaats in de abdijkerk van Koningshoeven: het ensemble Cappella Pratensis bracht er, in het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven, haar programma ‘Nu dat het daglicht vult de hemel’.

Cappella Pratensis is een zeskoppige zanggroep uit Den Bosch onder leiding van artistiek leider Stratton Bull. Het gezelschap staat wereldwijd bekend als specialist in vocale muziek uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. In het programmaboekje van het ochtendconcert schreven zij: ‘Het programma ademt mee met de natuur en het ritme van het kloosterleven. Gregoriaanse hymnes die de dageraad, de zon, de avond en de nacht bezingen, vormen de rode draad en worden vervlochten met schitterende polyfonie uit de beroemde Bossche Koorboeken.’

Het concert begon om 05.00 uur in de tuin van het Gastenhuis. Daarna trokken de zangers, de broeders en de bezoekers de kerk in. Vanwege de coronamaatregelen konden maar vijftig mensen dit unieke concert bijwonen. Toch gaf dat ook iets intiems aan deze muzikale gebeurtenis in het ochtendgloren. Een reactie na afloop: ‘Je hoorde het leven ontwaken.

Op de foto: Cappella Pratensis tijdens het ochtendconcert in de abdijkerk.