Chemin Neuf, een gemeenschap voor íedereen

Chemin Neuf, een gemeenschap voor íedereen

Chemin Neuf, een gemeenschap voor íedereen

8 december 2023 - Op 15 november jl. kregen we op Koningshoeven bezoek van leden van Chemin Neuf, een katholieke gemeenschap die streeft naar eenheid tussen alle christenen. De van oorsprong Franse beweging is inmiddels wereldwijd actief, zo vertelden zuster Ruth, pater Petr en broeder Karol van Chemin Neuf.

Het bezoek vond plaats in het kader van de permanente vorming van de Koningshoeven-broeders. Op initiatief van abt Isaac worden hiervoor periodiek bewegingen uitgenodigd die een inkijkje geven in hun dagelijkse praktijk, bedoeld om het blikveld van de Koningshoeven-gemeenschap te vergroten. “Na het bezoek van Chemin Neuf weten we bijvoorbeeld dat de beweging in dertig landen vertegenwoordigd is. Maar dat het allemaal begon in 1973 met twee Jezuïtische priesters in Frankrijk”, vertelt broeder Eucherius. “Zij wilden gaan leven als de vroegere christengemeenschappen en alles met elkaar delen. De beide priesters kochten met gezamenlijk geld hun eerste pand aan de Chemin Neuf, een straatje in Lyon. Naar dat adres hebben ze hun beweging vernoemd.”

Broederlijk samenleven

De Duitse zuster Ruth, de Tsjechische pater Petr en de Poolse broeder Karol gaven op Koningshoeven nog meer wetenswaardigheden prijs. Bijvoorbeeld dat Chemin Neuf nu internationaal zo’n 2.000 leden heeft, bestaande uit priesters, zusters en broeders maar ook gezinnen en echtparen. Dat de leden zowel binnen als buiten de gezamenlijke huizen kunnen wonen. En dat ze in Nederland hun plek hebben gevonden in de St. Paulusabdij in Oosterhout. Ook de roeping van Chemin Neuf kwam uitgebreid aan bod. Broeder Eucherius: “De Chemin Neuf-leden streven naar een broederlijk samenleven met iedereen, waarbij het gebed de verbindende factor is. Er wordt geen verschil gemaakt tussen mannen en vrouwen, echtparen en celibatairen, talen en culturen of christelijke stromingen.”

Op de foto van links naar rechts: zuster Ruth, pater Petr en broeder Karol van Chemin Neuf in gesprek met abt Isaac.