De tweede golf

De tweede golf

De tweede golf

11 november 2020 - Na een relatief rustige zomer, waarin alles zich weer een beetje leek te herstellen, is de tweede golf van coronabesmettingen sinds enkele weken een feit. Het virus ontziet de broeders van Koningshoeven niet. Abt Bernardus vertelt hoe de pandemie een stempel drukt op het leven binnen de kloostermuren.

Vader abt werd in september zelf geveld door het virus. “Op 19 september woonde ik de indrukwekkende herdenkingsdienst nog bij in de St. Janskathedraal van Den Bosch”, vertelt hij. “Daar hebben we alle religieuzen herdacht die in de afgelopen maanden, al dan niet aan het coronavirus, gestorven waren. Er werden meer dan tweehonderd namen voorgelezen, waaronder die van onze eigen broeder Johannes, waarna er een kaarsje voor hen werd opgestoken. Het verdriet om het verlies van zoveel dierbaren was voelbaar. Maar we zagen ook de hoop dat, als alles duister is, er een lichtend vuur is dat nooit meer dooft.”

Zelfisolatie
Diezelfde avond voelde vader abt zich niet lekker. “Ik bleek besmet te zijn met het virus.” Een periode van zelfisolatie en uitzieken volgde. Pas na vier weken was hij weer enigszins op krachten. “Gelukkig is er niemand anders in de gemeenschap ziek geworden, zoals tijdens de eerste golf.” Het ziek-zijn van abt Bernardus was voor de broeders het concrete begin van de gevreesde tweede golf. “Helaas kregen later ook enkele medewerkers met het virus te kampen”, weet hij, “maar gelukkig maakt iedereen het nu weer goed.”

Sluiting Proeflokaal
Ook de maatregelen om het virus in te dammen, hebben een vervelende uitwerking op Koningshoeven. Zo krijgt de brouwerij klappen vanwege de horecasluiting en de moeilijke exportmarkt. Ook het Proeflokaal heeft opnieuw de deuren moeten sluiten. “Jammer, want we hadden alles uitstekend coronaproof ingericht. We mochten tot voor kort zelfs veel complimenten van mensen ontvangen omdat ze zich bij ons veilig voelden.” In het kielzog van de Proeflokaal-sluiting vielen ook de werkzaamheden in de bakkerij en de chocolaterie flink terug. De Kloosterwinkel mocht gelukkig open blijven en ook de kaasmakerij draait nog steeds op volle toeren. “Daar waar we kunnen, ondersteunen we met de bakkerij – maar ook met de tuin – de Tilburgse Voedselbank. Want ook die kent momenteel moeilijke tijden.”

Extra eucharistieviering
De broeders blijven het moeilijk vinden dat het bezoekersaantal voor de eucharistievieringen opnieuw is teruggedraaid naar een maximum van dertig personen. Abt Bernardus: “De maatregelen zijn zinvol en volledig te begrijpen. Maar het is jammer dat we op zondag nu maar een derde van het normale aantal van honderd bezoekers kunnen verwelkomen.” Om mensen toch de gelegenheid te geven naar de eucharistie te komen, hebben de broeders voorlopig een extra, eenvoudige eucharistieviering ingelast op de zaterdagavond om 17.30 uur. “We beseffen dat dit niet dezelfde viering is als op zondagochtend om 11.00 uur. Toch hopen we dat we mensen hiermee voldoende gelegenheid bieden voor hun ontmoeting met God. We krijgen al veel positieve reacties en we zijn blij dat mensen er dankbaar gebruik van maken.”

Inschrijven voor vieringen
Voorlopig verzorgt Koningshoeven in het weekend een eucharistieviering op:
- zaterdagavond om 17.30 uur (voor reserveren: klik hier);
- zondagochtend om 08.30 uur (reserveren is niet verplicht);
- zondagochtend om 11.00 uur (voor reserveren: klik hier).

Let op: de vieringen van zaterdag 17.30 uur en zondag 08.30 uur zijn zonder zang. Tijdens de zondagviering van 11.00 uur zorgt de schola (het koor van de abdij) voor muzikale ondersteuning, maar samenzang door aanwezigen is niet toegestaan.

Foto: Het Proeflokaal is gesloten en ook buiten is het stiller dan anders.