De wereld staat er beter voor dan je denkt

De wereld staat er beter voor dan je denkt

De wereld staat er beter voor dan je denkt
Op de foto: reflecteren op het toen en nu onder begeleiding van onder anderen Felix Meurders (helemaal rechts).

9 februari 2024 - Vandaag is het de tweede en laatste dag van de Abdijsessie ‘De wereld staat er beter voor dan je denkt’, verzorgd door de Tilburgse theoloog en filosoof Ralf Bodelier. Een groep deelnemers is naar Abdij Koningshoeven gekomen om in 48 uur de bemoedigende werkelijkheid te ontdekken achter de niet-aflatende stroom van somber nieuws uit de wereld. In november 2024 staat er een tweede Abdijsessie over dit onderwerp gepland.

In de westerse wereld geloven miljoenen mensen dat zij of hun kinderen geen leefbare toekomst meer hebben. Acht op de tien jongeren zien klimaatverandering als een ‘catastrofaal risico’. En sinds Poetins invasie in Oekraïne zijn zes op de tien Nederlanders bang voor een Derde Wereldoorlog. Het is een somberheid die niet zonder consequenties blijft: in Europa en de Verenigde Staten bouwen politici hoge muren rond hun landen en vluchten steeds meer mensen in de armen van autoritaire leiders.

Bemoedigende werkelijkheid

Staan we er werkelijk zo dramatisch voor? Of valt er toch ergens een bemoedigende werkelijkheid te ontdekken áchter de oorlogen, de klimaatverandering en stikstofdekens? Ja, ondanks alle ellende die we nu zien. Zo is het percentage doden door het klimaat in de afgelopen honderd jaar met 98 procent afgenomen. Ook het aantal oorlogsdoden lag in 2023 een stuk lager dan in 1983 en heel veel lager dan in 1953. Filosoof dr. Ralf Bodelier, mediawetenschapper dr. Mirjam Vossen en journalistieke veteraan Felix Meurders graven tijdens de Abdijsessie in actuele data, feiten en trends achter het nieuws. Wars van zweverig optimisme en gepraat over hoop laten ze zien dat ‘we’ op tal van terreinen ook forse vooruitgang boeken. En dat we, om met Obama te spreken, nog steeds leven in een tijd waarvan onze voorouders alleen maar konden dromen.

Na 48 uur kunnen deelnemers mondiale problemen en oplossingen in een historisch perspectief zien. Ook weten ze hoe ze zich kunnen wapenen tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten van nieuws- en sociale media, hebben ze een meer realistisch en daadkrachtig wereldbeeld en weten ze zichzelf en de mensen om hen heen te inspireren met bemoediging en vertrouwen.

Deelnemen?

De eerstvolgende Abdijsessie op Koningshoeven staat gepland voor 13 november 2024. Iedereen kan eraan meedoen, van (groot-)ouders tot onderwijzers, van journalisten tot communicatie-experts en beleidsmakers. Het 48-uurs-programma bestaat uit één overnachting, colleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, een film, maaltijden, koffie en een abdijbiertje in de avond. Ook voor het deelnemen aan de gebedsdiensten van de trappistenbroeders is voldoende ruimte. U kunt zich nu opgeven voor de sessie van woensdag 13 november tot vrijdag 15 november 2024. Hier vindt u meer informatie over de sessies, de prijzen en data in andere abdijen en kloosters.