Dom Bernard-Marie, nieuwe abt van moederhuis De Katsberg

Dom Bernard-Marie, nieuwe abt van moederhuis De Katsberg

Dom Bernard-Marie, nieuwe abt van moederhuis De Katsberg

4 april 2023 - Het moederhuis van Abdij Koningshoeven, Abdij De Katsberg in Frans-Vlaanderen, heeft een nieuwe abt: Dom Bernard-Marie van Caloen (1953). De gemeenschap van de Katsbergse abdij koos hem op 25 januari 2023 tot hun 17e abt. Zijn wijding vond op 2 maart 2023 plaats. Vanuit Koningshoeven waren de broeders Wigbert, Bruno en Amadeus erbij.

Abdij Mont des Cats op De Katsberg was tot laat in de 19e eeuw hét thuis van Noord-Franse trappistenmonniken. Door anti-kerkelijke wetgeving vluchtte een deel van hen in 1880 naar het veiligere Brabant in Nederland. Daar groeide hun toevluchtsoord – Koningshoeven – uit tot Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De band met het moederhuis op De Katsberg bleef. Vandaar dat een afvaardiging vanuit Koningshoeven erbij was toen de nieuwe abt er werd ingewijd.

Eervolle taak
De wijding van Dom Bernard-Marie vond plaats in de abdijkerk van De Katsberg. Lode Van Hecke, bisschop van het bisdom Gent (en voorheen abt van de Abdij van Orval) voerde de wijding uit. De Koningshoevense broeders Wigbert (prior), Bruno (subprior) en Amadeus waren getuige van de ceremonie, inclusief een actieve rol voor broeder Wigbert: hij had de eer om na de wijding de staf naar voren te brengen. Deze staf behoort tot één van de ‘tekenen van de abt’, samen met de Regel van Benedictus en een zegelring. Met de overhandiging van deze tekenen aan het nieuwe hoofd van Abdij De Katsberg kwam aan de bijzondere plechtigheid een einde. Na afloop kregen alle aanwezigen de gelegenheid om Dom Bernard-Marie te feliciteren met zijn nieuwe functie en bijbehorende verantwoordlijkheden.

Wilt u een indruk krijgen van hoe de inwijding van Dom Bernard-Marie verliep? Klik dan hier voor de foto’s.

Dom Bernard-Marie is de 17e abt van Abdij De Katsberg, het moederhuis van Abdij Koningshoeven.