Dom Lode Van Hecke (Abdij van Orval) tot bisschop gewijd

Dom Lode Van Hecke (Abdij van Orval) tot bisschop gewijd

Dom Lode Van Hecke (Abdij van Orval) tot bisschop gewijd

11 maart 2020 - Dom Lode Van Hecke, abt van de Abdij van Orval in Gent, is op zondag 23 februari 2020 tot bisschop gewijd. Hij is daarmee de eerste trappist die bisschop wordt in België. Vader abt woonde de bisschopswijding bij.  

Dom Lode is een aantal maanden geleden door Paus Franciscus benoemd tot bisschop van Gent. “Een opmerkelijke benoeming voor een monnik”, weet vader abt, “maar de gelovigen van het bisdom Gent zijn er zeer tevreden mee. Alle bijeenkomsten en plechtigheden rond deze bisschopswijding getuigden van een grote vreugde en betrokkenheid van veel mensen.”

Feestelijk programma
Vóór de wijdingsdienst zat vader abt met talrijke genodigden aan een lunch. “Het was een weerzien met vele bekenden van zowel binnen als buiten de Orde. Zo waren er veel oversten uit Nederland, België en Noord-Frankrijk en waren ook de broeders van Orval aanwezig. Misschien een beetje met gemengde gevoelens, want op deze dag moesten zij immers hun abt ‘afstaan’.”

De wijding in de kathedraal van Gent was volgens vader abt zeer indrukwekkend en zeer verzorgd. Na afloop van de lange plechtigheid was er ook nog een receptie en ondanks de regen en harde wind straalde alles een grote warmte uit. Nieuwsgierig naar meer informatie en beelden van de bijzondere plechtigheid? Klik hier.

Dom Lode is op Koningshoeven geen onbekende. Hij was de laatste jaren steeds de co-visitator (en vertaler) wanneer de abt van het Franse klooster de Catsberg op bezoek kwam voor de tweejaarlijkse visitatie.

Foto: De bisschopswijding op 23 februari 2020 maakte van Dom Lode Van Hecke de eerste trappist in België die bisschop werd. Beeld: Kerknet.be/Bisdom Gent, Frank Bahnmüller.