Duitse Abdij Mariawald gesloten

Duitse Abdij Mariawald gesloten

Duitse Abdij Mariawald gesloten

16 november 2018 - Abdij Mariawald in de Duitse Eifel is op 15 september 2018 officieel gesloten. Abt Bernardus van Koningshoeven was sinds 2014 betrokken bij de trappistengemeenschap van Mariawald. Eerst als gedelegeerde Pater Immediatus en sinds 2016 als Apostolische Administrator, aangesteld door de Heilige Stoel in Rome.

“In die jaren heb ik de gemeenschap helaas moeten begeleiden naar opheffing”, vertelt Abt Bernardus. “Reden is de hoge leeftijd van de monniken. Daardoor was er geen toekomst meer voor de abdij.” De overgebleven broeders van de Duitse abdij zijn naar een ander klooster gegaan of naar een verzorgingshuis in de omgeving.

Geliefd

Een plechtige eucharistieviering waarin de hulpbisschop van het bisdom Aken voorging, markeerde de sluiting. De viering werd bijgewoond door bijna de hele gemeenschap van Koningshoeven en veel andere broeders en zusters van de trappistenorde. Ook talrijke mensen van buiten waren aanwezig. “Dat liet zien hoe geliefd Mariawald en de gemeenschap waren in de omgeving”, aldus abt Bernardus. Hij overhandigde aan het eind van de viering de sleutels van Abdij Mariawald aan de bisschop. Daarna zongen de aanwezige monniken en monialen voor het laatst het Cisterciënzer Salve Regina, een gezang tot Maria waarmee een trappistenklooster dagelijks de dag sluit.

Ruim vierhonderd jaar

“Het was indrukwekkend”, weet abt Bernardus nog. “Met deze viering kwam er een einde aan meer dan vierhonderd jaar aanwezigheid van onze Orde op die plek.” De Abdij van Mariawald was de enige trappistenabdij van Duitsland. In Nederland was ze vooral bekend van de ambachtelijke erwtensoep die je er het hele jaar door kon eten. Het bisdom Aken neemt nu de volledige verantwoordelijkheid voor de gebouwen en de bedrijven over en zoekt naar een nieuwe, religieuze bestemming. Vader Abt hoopt binnenkort zijn opdracht aan de Heilige Stoel terug te geven.

Foto: Abt Bernardus overhandigt de sleutels van Abdij Mariawald aan de hulpbisschop van Aken.