Herdenking fam. Löb

Herdenking fam. Löb

Herdenking fam. Löb

3 juni 2022 - Op zondag 3 juli 2022 om 15.00u herdenken wij
in de abdijkerk onze in Auschwitz overleden broeders en zusters Löb.

Elk jaar staan we stil bij onze broeders Löb die op 2 augustus 1942 door de nazi’s uit Koningshoeven werden weggehaald. Hun zussen, die waren ingetreden in het nabijgelegen klooster Koningsoord, ondergingen die dag hetzelfde lot. Allen werden afgevoerd naar Auschwitz waar zij het leven lieten. Ook na zo’n lange tijd is dit nog steeds een pijnlijke gebeurtenis in de geschiedenis van onze gemeenschap. Na de Tweede Wereldoorlog was het credo ‘Nooit meer Auschwitz’. Als we kijken naar wat er nu in Oekraïne gebeurt, weten we: dit hebben we niet kunnen waarmaken.

De herdenking in de abdijkerk, op zondag 3 juli 2022, is het verhaal van de familie Löb, van gelukkige mensen, van vluchtende mensen, van vernietigde kloosterlingen, van onzinnig lijden. Tachtig jaar na het vreselijk lot van de familie is het bekende en beruchte verhaal nog altijd een actuele spiegel voor ons allen. De herdenking van vandaag herinnert ons aan levens die we nooit willen vergeten.

gedenkplaat in AtlasbosDe vertelling is verdeeld in zes blokken, waarin de woorden van Maria van Mierlo u meenemen in de betekenis van een levensfase. De liederen van het Koninklijk Tilburg Mannenkoor KTM Sint Caecilia omlijsten de fases en sluiten er inhoudelijk en muzikaal op aan.

Foto's van de broeders en zusters Löb, het monument en de gedenkplaat bij het monument in het Atlasbos.

Lees verder...