Iconische versiering geeft Paaskaars extra dimensie

Iconische versiering geeft Paaskaars extra dimensie

Iconische versiering geeft Paaskaars extra dimensie

19 mei 2021 - Het is bijna Pinksteren. En dat betekent dat de Paaskaars, die de broeders van Abdij Koningshoeven elk jaar aan het begin van de Paaswake aansteken, alweer vijftig dagen brandt. Maar wat is de betekenis van deze kaars?

De Paaskaars staat symbool voor de verrezen Christus. Ze brandt van Pasen tot Pinksteren, vijftig dagen lang, midden in de ruimte waar de broeders van Koningshoeven dagelijks bijeenkomen om te bidden.

Extra sierlijke Paaskaars
De Paaskaars is niet alleen groot maar ook altijd mooi versierd. “Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van Koningshoeven vroegen we dit jaar aan zuster Beatrijs Veldhuizen, trappistin in Arnhem, om onze Paaskaars te beschilderen”, vertelt abt Bernardus. “Zuster Beatrijs is een niet onverdienstelijk iconenschilder. De afbeelding die zij op de Paaskaars schilderde, is een iconografische weergave van de ontmoeting van de verrezen Jezus met de leerlingen in het huis te Emmaüs. De afbeelding is geheel in stijl met het thema dat we ons jubileumjaar gaven: ‘Mijn huis zal heten een huis van gebed voor alle volkeren’. Het is dus een prachtige kaars voor dit jubileumjaar.” Op de achterkant van de kaars staan het wapen van Abdij Koningshoeven en het thema van dit jaar, met de jaartallen 1881-2021 erbij.

Op de foto’s: de door zuster Beatrijs versierde Paaskaars werd met Pasen 2021 ontbrand.