In Memoriam: broeder Sebaldus en broeder Jan

In Memoriam: broeder Sebaldus en broeder Jan

7 juni 2024 - De kloostergemeenschap van Koningshoeven heeft onlangs afscheid genomen van broeder Sebaldus en broeder Jan. Broeder Sebaldus overleed op 12 april en broeder Jan stierf op 8 mei. We zijn dankbaar dat ze deel uitmaakten van onze gemeenschap. In liefdevolle herinnering vertellen we wie ze waren.

Broeder Sebaldus, 4 maart 1939 – 12 april 2024

Broeder Sebaldus werd op 4 maart 1939 in Neurenberg geboren. Hij trad op 11 november 1959 in bij het trappistenklooster Mariawald in de Duitse Eifel. Hij was hier niet alleen belijdend monnik, maar ook jarenlang verantwoordelijk voor de productie en verkoop van de kloosterlikeuren. Tevens werd hij de rechterhand van abt Josef. In 2018 moest hij ‘zijn’ Mariawald verlaten: door krimp van de kloostergemeenschap sloot de Duitse abdij haar deuren. Sebaldus ging op zichzelf wonen, maar bleef de kapel van het klooster bezoeken zo vaak hij kon – op zijn scooter. In de vroege uren van 12 april 2024 is hij vredig ingeslapen in het ziekenhuis in Schleiden. Bijzonder is, dat hij kort daarvoor officieel broeder van Koningshoeven werd. Zo was hij, weliswaar op afstand, weer lid van een echte kloostergemeenschap. Abt Isaac reisde naar Duitsland om op 17 april de afscheidsdienst te leiden in Sebaldus’ zo geliefde Mariawald-kloosterkerk. Aansluitend is onze broeder aldaar op de kloosterbegraafplaats begraven.

Broeder Sebaldus, overleden op 12 april 2024.
Broeder Sebaldus, overleden op 12 april 2024.

Broeder Jan, 17 mei 1926 – 8 mei 2024

Broeder Jan werd op 17 mei 1926 in Zeelst bij Veldhoven geboren. Op 3 september 1950 trad hij in bij Abdij Koningshoeven waar hij op 25 maart 1953 zijn eerste geloften aflegde. Daarna was hij meer dan zeventig jaar één van ons: een lekenbroeder die niet altijd bij ons woonde, maar soms ook periodes ‘buiten’ verbleef omdat hij grip wilde houden op zijn leven. Hij bleef trouw aan de bruine habijt en speelde op Koningshoeven een waardevolle rol in de aansturing van zowel abdij als brouwerij. In zijn laatste jaren verbleef hij om gezondheidsredenen in verzorgingshuis Torentjeshoef in Berkel-Enschot. Hier is hij, voorzien van het Heilig Sacrament der zieken, op 8 mei 2024 overleden. Hij was bijna 98 jaar oud. Op 13 mei 2024 is hij begraven op ons kloosterkerkhof.

Klik hier voor de tekst van de avondwake, het bidprentje
en de preek bij het overlijden van broeder Jan.

Klik hier voor de tekst van het bidprentje en de preek bij het overlijden van broeder Sebaldus.

Broeder Jan, overleden op 8 mei 2024
Broeder Jan, overleden op 8 mei 2024