Indrukwekkende herdenking: 75 jaar vrij

Indrukwekkende herdenking: 75 jaar vrij

Indrukwekkende herdenking: 75 jaar vrij

11 november 2019 - Op zondag 27 oktober herdachten Tilburg en Berkel-Enschot dat de regio 75 jaar geleden werd bevrijd. Daarmee kwam er een einde aan een oorlog die ook slachtoffers eiste onder medebroeders en -zusters van de gemeenschap van Koningshoeven.

Vader abt Bernardus en de broeders Johannes, Jakobus en Wiro woonden de speciale herdenkingsbijeenkomst bij in Berkel-Enschot. Deze begon met een oecumenische gebedsviering in de Ceciliakerk die werd geleid door pastoor Van Eyk van Berkel-Enschot, dominee Winanda de Vroe uit Oisterwijk en vader abt. In de viering kwam jong en oud aan bod en legde een vertegenwoordiger van de Joods Liberale Gemeente uit Tilburg een indrukwekkende getuigenis af over hoe hij als kind de oorlog had beleefd. Vader abt sprak daarna een overweging uit over de betekenis en de uitdaging van vrijheid.

 

Monument

Na afloop van de kerkdienst vertrok een stille tocht naar het oorlogsmonument bij de Oude Toren. Vader abt: “Op dit monument staan ook de namen van onze broeders en zusters Löb die in de oorlog vermoord zijn in Auschwitz. De naam van broeder Everhardus van Hoogen is er eveneens op vermeld. Hij werd tijdens de bevrijding dodelijk getroffen door een granaatscherf.”

 

Indrukwekkend

De broeders van Koningshoeven waren diep onder de indruk van de manier waarop de dorpsgemeenschap van Berkel-Enschot de gedachtenis aan de medebroeders en zusters levendig houdt. “De namen van alle oorlogsslachtoffers werden genoemd, kinderen legden een roos en er waren toespraken. Daarna waren we twee minuten stil. Het was een herdenking die ons sterk bewust maakte van onze plek in de plaatselijke gemeenschap.”