Jongeren bezoeken abdij: 'De ervaring van mijn leven'

Jongeren bezoeken abdij: 'De ervaring van mijn leven'

Jongeren bezoeken abdij: 'De ervaring van mijn leven'

22 mei 2018 - Het Gastenhuis van Abdij Koningshoeven verwelkomt regelmatig groepen scholieren. Onlangs ontving abt Bernardus een bedankje van een van die jongeren: ‘Het was een uiterst leerzame ervaring die ik zal meedragen voor de rest van mijn leven’, schreef deze. Abt Bernardus: “Het is mooi om te zien dat onze wereld, die jonge mensen veelal vreemd is, zo’n indruk op hen maakt.”

(foto: een fragment uit de bedankbrief)

De abdij stelt scholieren in de gelegenheid om tijdens hun verblijf te proeven van het monastieke leven. In samenspraak met hun school stellen de gastenbroeders – inmiddels voorzien van de nodige ervaring met het ontvangen van jongeren – een speciaal programma samen.

Tijd voor stilte

‘Bidden en werken’ is het thema. In twee of drie dagen wonen de scholieren kerkdiensten bij, werken ze met de broeders mee in de kaasmakerij of chocolaterie en lopen ze mee met de medewerkers van de sociale werkplaats Diamant-groep die op het abdijcomplex werken. “We besteden ook aandacht aan stille tijd voor reflectie en meditatie”, licht broeder David, de gastenbroeder, toe. “Naast een formeel gesprek met een van de broeders vinden we het vooral belangrijk dat er heel alledaagse interactie is tussen de scholieren en onze broeders.”