Kaasmakerij levert melkwei aan varkens van ‘Den Elsschot’

Kaasmakerij levert melkwei aan varkens van ‘Den Elsschot’

Kaasmakerij levert melkwei aan varkens van ‘Den Elsschot’

8 juni 2023 - Bij de Kaasmakerij van Koningshoeven maken we werk van circulariteit: de melkwei, een vloeistof die bij het kaasmaken overblijft, gooien we niet weg maar gaat naar Varkenshouderij Den Elshorst in Baarschot. Die voegt het vitaminerijke bestanddeel toe aan het varkensvoer.

Varkenshouderij Den Elshorst wordt gerund door Ben en Thea Bruurs. Ze laten hun weidevarkens elke dag vrij rondscharrelen op een oeroude bolle akker. Veel lichaamsbeweging en goed voer leiden tot mooi gerijpt weidevlees dat Den Elshorst verkoopt als authentiek streekproduct. Voor dat voer doet het echtpaar Bruurs zaken met de Kaasmakerij van Koningshoeven. Reden: bij het kaasmaken blijft melkwei over als restproduct, zo’n tweeduizend liter per kaasproductie. Zonde om weg te gooien, want de wei bevat onder meer goede vetten, eiwitten, vitamines en zouten. Ideale – natuurlijke – bestanddelen om aan het varkensvoer toe te voegen.

Tot tienduizend liter per week

Ben haalt wekelijks de melkwei op bij de Kaasmakerij. Dan neemt hij met zijn oplegger al gauw acht- tot tienduizend liter melkwei mee in speciale vloeistoftanks (IBC-containers). Hulp bij het laden en lossen van de containers krijgt hij van medewerkers van Groen Xtra (onderdeel van het sociale leerwerkbedrijf Diamant-groep) die op de abdij werken.

Op de hoofdafbeelding: Ben Bruurs en Groen Xtra-medewerker René (op de heftruck) plaatsen een volle tank melkwei op de oplegger.
Op de inzet: Ben en Thea Bruurs runnen samen Den Elshorst.