Kerstconcert vol muziek en naastenliefde

Kerstconcert vol muziek en naastenliefde

Kerstconcert vol muziek en naastenliefde

18 januari 2018 - Op zondagmiddag 17 december 2017 vond het jaarlijkse kerstconcert plaats in de kerk van Abdij Koningshoeven. Het was de zevende keer dat de broeders een kerstconcert organiseerden. De opbrengst van de kaartverkoop leverde €3.318 op voor de medische hulppost in Ssanje, vlakbij het klooster van de trappistenbroeders in Oeganda.

Foto: Tijdens het kerstconcert zongen ook de broeders twee stukken.

Het concert bracht een gevarieerd, muzikaal en sfeervol eerbetoon aan het kerstfeest. Net zoals in voorgaande jaren organiseerden de broeders het concert in samenwerking met Peter van Aerts en Rosalyn de Groot, die beiden leidinggeven aan amateur-muziekgezelschappen. “Het idee voor dit concert is ooit ontstaan naar aanleiding van ons jaarlijkse requiemconcert rond Allerzielen”, vertelt Dom Bernardus. “Bij dat concert luisteren muzikale professionals het requiem op. We wilden echter ook graag werken met amateurgezelschappen. Vandaar dat het sinds zeven jaar amateurs zijn die ons kerstconcert opluisteren.”

 

Muzikaal palet

De abdijkerk gaf tijdens het kerstconcert een podium aan het Veldhovens Kamer Koor, de Fluyterije, Flautando, Blokfluitgroep Goirle en het Regionaal Strijkorkest van Factorium. Eén van de vaste organisten van de abdij, Mark van Platen, verleende zoals altijd eveneens zijn medewerking. Net zoals in voorgaande jaren zongen ook de broeders van de abdij twee stukken. Na afloop van het concert praatten alle kerkgangers en broeders samen na in de kloostergangen en in de kloostertuin, waar de vuurkorven sfeervol brandden. Ook de warme chocolademelk en glühwein ontbraken niet.

 

Hulppost Oeganda  

Tijdens het kerstconcert waren alle 350 plaatsen in de abdijkerk bezet. Dankzij de toegangsprijs van €12,50 (€10 voor kinderen) beschikten de monniken na afloop over €3.318, bestemd voor de medische hulppost van Ssanje in Oeganda. Dom Bernardus: “Deze kleine medische post heeft dringend behoefte aan een betere omgeving voor moeder en kindzorg. Ssanje is erg arm en door het ontbreken van primaire moeder en kindzorg overlijden veel kinderen in hun eerste levensjaar. Met het geld gaan we nu een verloskamer inrichten. Ondertussen is er ook een container met medische apparatuur naar Ssanje onderweg. Op deze manier proberen we echt iets voor de plaatselijke bevolking te betekenen.”