Klooster in Oeganda klaar voor uitbreiding

Klooster in Oeganda klaar voor uitbreiding

Klooster in Oeganda klaar voor uitbreiding

19 maart 2018 - Begin februari bezocht abt Bernardus de broeders in Oeganda. Dat deed hij in het kader van de tweejaarlijkse, officiële visitatie. Hij greep het bezoek meteen aan om samen met de broeders de puntjes op de ‘i’ te zetten omtrent de nieuwbouw van de kerk, het noviciaat en het gastenhuis.

Officieel bezoek

Volgens de regels van de Trappistenorde moet elke kloostergemeenschap één keer in de twee jaar worden bezocht door de abt van het moederhuis. Vandaar dat vader abt vanuit Berkel-Enschot afreisde naar het klooster in Oeganda. Zo’n officieel bezoek heeft vooral een bemoedigende functie en, indien nodig, een corrigerende. Tijdens een visitatie kunnen alle broeders vrij met de abt van het moederhuis spreken over zaken die de gemeenschap aangaan.

Koffie en koeien

Tijdens zijn bezoek zag abt Bernardus dat de Oegandese kloostergemeenschap goed wortelt op de plaats waar ze sinds 2009 is gevestigd. Belangrijke en veelbelovende bronnen van inkomsten zijn de koffieplantage en de koeien. De gemeenschap telt inmiddels 26 broeders (waarvan er momenteel twee op Koningshoeven verblijven). Het Oegandese klooster is populair: er zijn veel kandidaten uit diverse Oost-Afrikaanse landen die graag in de gemeenschap willen intreden.

Uitbreiding met nieuwbouw

Vader abt maakte van de gelegenheid gebruik om samen met de broeders de nieuwbouwplannen voor de kerk, het noviciaat en het gastenhuis af te ronden. Als alles goed gaat, zal de eerste schop op 3 juni 2018 de grond in gaan. Studio FH Architects in Kampala begeleidt de bouw. Eigenaar is Felix Holland, een jonge Duitse architect die al enkele jaren actief is in Oeganda. Hij bouwt vooral scholen en ziekenhuizen. Zijn projecten zijn op vele fronten duurzaam: hij werkt alleen met lokale materialen en biedt lokale mensen de kans een opleiding te volgen in de bouw.

Wilt u weten hoe de nieuwbouw bij het klooster in Oeganda eruit gaat zien? Klik hier voor enkele impressies.