Klooster met nieuwe abdijkerk in Oeganda bijna klaar

Klooster met nieuwe abdijkerk in Oeganda bijna klaar

Klooster met nieuwe abdijkerk in Oeganda bijna klaar

17 maart 2021 - Nog even en de broeders van het Oegandese klooster Our Lady of Victoria beschikken over een volledig vernieuwd kloostergebouw, inclusief nieuwe abdijkerk. Een prestatie, gezien de grote vertragingen door leveringsproblemen en de coronapandemie. 

Het klooster Our Lady of Victoria in het zuiden van Oeganda is een dochterhuis van Abdij Koningshoeven. Omdat het toe was aan een fikse vernieuwing, werd op 29 juni 2018 gestart met een grote verbouwing, die eind 2019 klaar moest zijn. Niemand had toen nog kunnen vermoeden dat de oplevering maar liefst anderhalf jaar later pas zou gaan plaatsvinden…

Vertraging op vertraging
“De eerste vertraging ontstond door gebrek aan materialen”, vertelt abt Bernardus. “We hadden ervoor gekozen zoveel mogelijk materialen uit de directe omgeving te gebruiken. Dat is immers goed voor de lokale economie. Maar de lokale bakstenenfabrikant kon de hoeveelheid stenen niet leveren. Ook de kwaliteit liet te wensen over.” Nadat dit probleem was opgelost en de opleverdatum met een half jaar werd uitgesteld, kondigde de tweede vertraging zich aan. “Door de coronapandemie hebben de werkzaamheden in 2020 compleet stilgelegen. Pas in januari 2021 konden de bouwvakkers weer aan de slag.” Hoewel de materialentoevoer en de coronamaatregelen voor uitdagingen blijven zorgen, is het einde dan toch echt in zicht. Rond Pasen 2021 hopen de Oegandese broeders klaar te zijn.

Kloostervoorzieningen
Het volledig vernieuwde klooster bestaat uit een nieuw poortgebouw met een ontvangstkamer, een zaal voor conferenties en ontvangsten en toiletvoorzieningen. Dit gebouw staat via een open galerij in verbinding met het gastenhuis met elf éénpersoonskamers en vier meerpersoonskamers, alle met douche en toilet. Verder heeft het gastenhuis een huiskapel, een refter, enkele spreekkamers en een eigen binnentuin. Het klooster heeft ook een noviciaat met vijftien kamers voor de toekomstige novicen en tijdelijk geprofeste broeders. Zij beschikken hier over een leslokaal, een studiezaal met bibliotheek en een binnentuin. De oude bouw van het klooster, voorzien van dertig kamers voor de groot geprofeste broeders, is helemaal opgeknapt: er is opnieuw geschilderd, de eetzaal is vergroot en er is nu een aparte kapittelzaal. Deze doet ook dienst als scriptorium voor de gezamenlijke dagelijkse lezing. Ook dit oude deel heeft zijn eigen binnentuin.

Het middelpunt: de abdijkerk
Het onbetwiste middelpunt van het klooster is de nieuwe abdijkerk. Deze heeft een tongewelf dat je in de streek nauwelijks ziet. In het gewelf zitten stroken van halve flessen die licht doorlaten en dat geeft een bijzonder lichtspel in de ruimte. “Bouwvakkers zijn nu nog bezig om een stalen dak boven de kerk te maken. Daar gaan straks zonnepanelen op. Het dak zal ook regenwater kunnen opvangen. Onze broeders zitten ondertussen ook niet stil: zij zijn al bezig met het aanplanten van de diverse binnentuinen en de tuin tussen het poortgebouw en de kerk.” De coronamaatregelen zorgen er nog steeds voor dat er niet gereisd kan worden, “terwijl velen het resultaat graag zouden bewonderen. Maar daar moeten we vermoedelijk nog even geduld voor hebben.”