“Een jaar geleden heb ik de organisatoren ontmoet”, vertelt Abt Bernardus. “Bevlogen, jonge mensen die elk jaar een festival organiseren bij een klooster. Tijdens zo’n festival doen deelnemers via gebed en werk mee aan het leven op het klooster waar ze te gast zijn. Verder besteden ze in zo’n week tijd aan bezinning en discussie rond thema’s als duurzaamheid en verantwoord omgaan met de schepping.”
Jongeren en gezinnen
Abt Bernardus raakte enthousiast over het concept. Na overleg met de raad van de abdij nodigde hij de organisatie uit om de 2019-editie van het KloosterBoerderijFestival op Koningshoeven te houden. In augustus sloegen zo’n zestig deelnemers uit Nederland en Vlaanderen hun tenten op in de gastentuin van Koningshoeven. “Het was een mooie mengeling van protestantse en katholieke jongeren in de leeftijd van 20 tot 35 jaar. Er waren ook enkele jonge gezinnen met kleine kinderen bij.”
Werken, bidden en bezinnen
Het gonsde in die week van de activiteiten in de tuin. Deelnemers zorgden zelf voor hun maaltijden en volgden allerlei workshops, zoals ‘iconen schilderen’ onder leiding van een orthodoxe monnik van buiten. “Het contact met ons, de gemeenschap van Koningshoeven, verliep uitstekend”, aldus Abt Bernardus. “Deelnemers werkten ’s ochtends met ons mee en wie wilde, deed ook mee aan onze gebedstijden. Verder hielden ze zelf drie keer per dag een korte viering in de stijl van Taizé.” Taizé is de oecumenische gemeenschap in Frankrijk die jaarlijks duizenden jongeren uit de hele wereld trekt voor een periode van ontmoeting en bezinning.
De zomerse week op Koningshoeven werd gelukkig niet in de wielen gereden door de extreme hitte “want die was in augustus grotendeels verdreven”, weet vader Abt nog. “Zowel de deelnemers als wij waren enthousiast over deze editie van het KloosterBoerderijFestival. We hopen volgend jaar op een vervolg.”
Bovenstaande foto: Enkele deelnemers ‘aan de arbeid’.
Foto in de nieuwsbrief: In de voortuin van de abdij stonden caravans en tenten.