Kloosterwinkel neemt afscheid van vrijwilligers

Kloosterwinkel neemt afscheid van vrijwilligers

Kloosterwinkel neemt afscheid van vrijwilligers

16 november 2018 - ‘Een grote inzet en een nooit aflatende trouw’. Zo omschrijven de broeders van Koningshoeven de vrijwilligers die jarenlang in de Kloosterwinkel werkten. Afgelopen zomer namen ze afscheid van elkaar.

Steeds meer bezoekers weten de Kloosterwinkel te vinden. Deze transformeerde in achttien jaar van een klein bedrijfje in een volwaardige winkel. Volgens broeder Wigbert, verantwoordelijk voor de Kloosterwinkel, is dat mede te danken aan de ijver van de vrijwilligers. “Dankzij hen is ze geworden wat die nu is: een knusse winkel met een groot en verrassend assortiment met producten uit eigen huis en van andere kloosters. Onze vrijwilligers hebben klanten altijd uitstekend en vakkundig geadviseerd. En nog belangrijker: ze gaven elke klant de aandacht die hij of zij nodig had.”

Definitie

Het succes van de Kloosterwinkel is meteen ook de reden dat de abdij afscheid nam van de vrijwilligers. “Met pijn in het hart”, aldus Wigbert. “Maar deze stap was nodig voor de toekomst van de winkel. Het wordt drukker en drukker. Er was verjonging nodig. Daarnaast pasten de werkzaamheden van de vrijwilligers niet meer bij de wettelijke voorwaarden aan vrijwilligerswerk. Ofschoon de abdij een aanzienlijk deel van de inkomsten aan goede doelen besteedt, mogen vrijwilligers geen werk verrichten in een omgeving met een winstoogmerk. Daarvan is hier ondanks de liefdadigheid sprake.” Inmiddels zijn er twee betaalde krachten in de winkel aan de slag.

Ambassadeurs

Volgens broeder Wigbert zal de dienstbaarheid, inzet en trouw van de vrijwilligers nooit worden vergeten. “Zij waren ambassadeurs, niet alleen van de winkel maar ook een beetje van God. Dit afscheid was moeilijk en emotioneel voor iedereen. Maar we moeten aan de toekomst denken. Ik bedank de vrijwilligers uit de grond van mijn hart voor hun jarenlange loyaliteit. Ik hoop dat zij – net zoals ik – terugkijken op een mooie tijd die we met elkaar hebben gehad.”

 

Foto: Broeder Wigbert met de vrijwilligers die afscheid namen.