Koningshoeven bezoekt dochterhuis Koningsoord

Koningshoeven bezoekt dochterhuis Koningsoord

Koningshoeven bezoekt dochterhuis Koningsoord

4 april 2023 - De broeders van Koningshoeven togen op 20 maart 2023, bij het Hoogfeest van St. Jozef, naar dochterhuis Koningsoord in Oosterbeek. Doel van de trip: bijpraten met de trappistinnen die er wonen en werken. Want de laatste keer dat de voltallige gemeenschappen van broeders en zusters elkaar zagen, is alweer elf jaar geleden.

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningsoord is gesticht in 1937 in het Brabantse Berkel-Enschot, door de monniken van Abdij Koningshoeven. De zusters betrokken destijds een klooster in de buurt dat de broeders lieten bouwen. In 2009 verhuisden de zusters naar Oosterbeek bij Arnhem. Sindsdien zagen broeders en zusters elkaar vooral alleen bij officiële gelegenheden. Omdat in beide kloosters in de afgelopen jaren nieuwe oversten aantraden (in 2020 abdis Pascale op Koningsoord en in 2022 abt Isaac op Koningshoeven) besloten ze de onderlinge banden aan te halen.

Bijzonder cadeau
Wat volgde, was op 20 maart een ontspannen weerzien in Oosterbeek, zonder agenda en met veel gezelligheid. De broeders kwamen niet met lege handen, want tijdens de koffie bood abt Isaac abdis Pascale een bijzonder cadeau aan: een prachtig, met koperdraad versierd kruis, gemaakt door Ivan, één van de Oekraïense bewoners van Koningshoeven.

Dag vloog voorbij
Trappisten en trappistinnen vierden ook nog een H. Mis in de abdijkerk van Koningsoord, waar abt Isaac tevens een preek uitsprak. Het gezelschap gebruikte daarna een buitengewoon goed verzorgde middagmaaltijd in de refter van de zusters waar, voor één keer, de broeders gewoon mochten aanschuiven. ’s-Middags bezochten ze Koningsakker, de prachtige natuurbegraafplaats naast de abdij. Na de gezamenlijke Vespers gingen de broeders weer huiswaarts waar ze concludeerden dat deze dag voorbij was gevlogen. Ze spraken de hoop uit de trappistinnen sneller weer terug te zien dan de elf jaar die het nu duurde.

De zusters trappistinnen van Koningsoord kregen van de broeders van Koningshoeven een mooi versierd kruis cadeau.