Koningshoeven koestert haar monumentale bomen

Koningshoeven koestert haar monumentale bomen

Koningshoeven koestert haar monumentale bomen

9 september 2020 - De monumentale bomen op en rond het abdijterrein zijn in de zomermaanden zorgvuldig onderhouden door Totaalboom Brabant uit Oisterwijk. Belangrijk, want Abdij Koningshoeven telt maar liefst 73 bomen die op de gemeentelijke monumentale bomenlijst staan en die van belang zijn voor de historische waarde van het landschap.

De meeste bomen zijn nog aangeplant door koning Willem II die op Koningshoeven zijn kroondomein (privébezit) had. Zo zijn er nog delen zichtbaar van een prachtige eikenlaan die toentertijd zijn paleis in Tilburg verbond met dit buitenverblijf. Op Koningshoeven zelf liet de koning ook bomenlanen aanplanten, veelal verdeeld in vakken wat voor de schapen en de jacht gunstig was. In de loop van de tijd zijn bepaalde bomen ook een rol gaan spelen in de geschiedenis van de abdijgemeenschap. Zo vierden de stichters van de gemeenschap op 5 maart 1881 op de binnenplaats van de abdij de allereerste eucharistieviering onder één van die bomen.

Afscheid van dennenbomen
Dankzij het onderhoud verkeren de monumentale bomen weer in goede staat. Dat geldt niet voor enkele andere bomen op het terrein. Zo is er afscheid genomen van behoorlijk wat dennenbomen. Deze waren allemaal aangetast door een bepaalde keversoort waardoor de bomen niet overleefden, een probleem waar ook veel bossen in Europa mee kampen.

Foto: Zorgvuldig onderhoud voor de monumentale bomen op het abdijterrein.