Kruisweg Albert Servaes cultureel erfgoed

Kruisweg Albert Servaes cultureel erfgoed

Kruisweg Albert Servaes cultureel erfgoed
De staties van Albert Servaes hangen doorgaans altijd in de gangen van Abdij Koningshoeven. Op deze foto is de 12e statie zichtbaar met Christus aan het kruis.

9 april 2024 - De meer dan honderd jaar oude kruisweg van kunstenaar Albert Servaes is in maart tijdelijk verhuisd van de kloostergangen van Abdij Koningshoeven naar priorij Sint Catharinadal in Oosterhout. Hier waren de veertien staties het middelpunt van een speciale tentoonstelling: ‘De kruisweg van Servaes’.

Albert Servaes (Gent, 4 april 1883 – Luzern, 19 april 1966) was kunstschilder, tekenaar en een diepgelovig man. De houtskooltekeningen van de kruisweg die hij in 1919 maakte, zijn geïnspireerd op de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog waarvan Servaes getuige was. Hij tekende de staties realistisch en zonder opsmuk waardoor het lijden van Christus in al zijn rauwheid en menselijkheid op de werken te zien is.

Cultureel erfgoed

Deze kruisweg wordt gezien als een hoogtepunt van Servaes’ werk en is erkend als Nederlands cultureel erfgoed. Na een recente restauratie door het restauratieatelier van het Rijksmuseum waren de werken in de vastenperiode tijdelijk te zien bij de Norbertinessen in Sint-Catharinadal. Inmiddels hangen de staties weer in de kloostergangen van Abdij Koningshoeven.