Kruisweg Koningshoeven tijdelijk te zien in  klooster St. Catharinadal in Oosterhout

Kruisweg Koningshoeven tijdelijk te zien in klooster St. Catharinadal in Oosterhout

Kruisweg Koningshoeven tijdelijk te zien in  klooster St. Catharinadal in Oosterhout

11 maart 2020 - Koningshoeven heeft de beroemde Kruisweg van de Vlaamse kunstschilder Albert Servaes tijdelijk in bruikleen gegeven aan de zusters van het Norbertinessenklooster St. Catharinadal in Oosterhout. Daar worden de taferelen van 8 tot en met 23 maart 2020 tentoongesteld voor het publiek. Uniek, want op Koningshoeven zijn de werken niet te bezichtigen.

De tentoonstelling is onderdeel van VASTWEL2020, een kunst- en cultuurinitiatief van de Norbertinessen waarmee ze op een bijzondere manier invulling geven aan de vastentijd. Hierbij nodigen ze het publiek van harte uit om met hen mee te vasten.

Over de Kruisweg van Servaes
De Kruisweg bestaat uit veertien houtskooltekeningen die Servaes in 1919 maakte. Ze vormen een van de eerste uitingen van het Vlaams expressionisme. Op de taferelen heeft Servaes het lijden van Christus op een zeer realistische manier weergegeven. Zo realistisch dat de officiële Romeinse instanties decennia geleden besloten dat deze Kruisweg niet mocht worden gebruikt als devotie-object. Abdij Koningshoeven kwam in 1953 in het bezit van het beroemde kunstwerk. Na restauratie (1990) door het Rijksmuseum in Amsterdam valt het werk nu onder bescherming van de Erfgoedwet.

Data bezichtiging
De laatste keren dat de Kruisweg van Albert Servaes voor het publiek te zien was, was tijdens tentoonstellingen in Breda (2009) en Wittem (2014) en tijdens de Open Kloosterdag van Koningshoeven in 2019. Wie de unieke kans wil grijpen om het kunstwerk nu met eigen ogen te aanschouwen, is op de volgende data en tijden nog van harte welkom:

  • woensdag 18 maart van 15.00 – 17.00 uur.
  • zaterdag 21 maart van 15.00 – 17.00 uur.

Locatie: Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3 in Oosterhout.
Aan de bezichtiging zijn geen kosten verbonden. 

Foto: ‘De graflegging’ is één van de Kruisweg-taferelen die Servaes maakte.