Mariakapel in vrouwentuin viert tiende verjaardag

Mariakapel in vrouwentuin viert tiende verjaardag

Mariakapel in vrouwentuin viert tiende verjaardag

20 mei 2019 - Op 2e Pinksterdag 2019 viert de Mariakapel in de vrouwentuin bij het Proeflokaal haar tiende verjaardag. Dan is het een decennium geleden dat het beeld van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven een plaatsje vond in de toen splinternieuwe kapel, opgetrokken uit materialen die waren vrijgekomen bij de restauratie van de Abdijkerk.

Toen, in 2009, trok er een processie vanuit de Abdijkerk met het beeld van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven naar de kapel in de vrouwentuin. Dit was in vroegere jaren de plaats waar monniken hun vrouwelijk familiebezoek konden ontvangen. De kapel stond er in 2009 nog maar net. Ze was gebouwd door de hoofdaannemer en de onderaannemers die de Abdijkerk hadden gerestaureerd, als dank voor die opdracht. Op de foto (uit 2009) wordt de Mariakapel onder een stralende zon ingezegend.

‘Even stil zijn’
Alle materialen waar de kapel uit is opgebouwd, komen uit de Abdijkerk: de stenen, de oude glas-in-loodramen, de oude leien van het dak. “Omdat onze Abdijkerk niet toegankelijk was voor het publiek was er veel vraag naar een plek waar bezoekers een kaarsje konden branden of gewoon even stil konden zijn”, legt abt Bernardus uit. “Zo ontstond het idee van deze kapel. In de afgelopen tien jaar is gebleken hoe groot de behoefte aan deze plek is. Er worden dagelijks vele kaarsjes gebrand en mensen zoeken er even een stil moment voor zichzelf of hun dierbaren. Vaak leggen ze er ook hun intenties neer die de broeders dan graag meenemen in hun gebed. Mensen brengen ook vaak bloemen van de begrafenis naar deze plek.” Daarmee is de Mariakapel in tien jaar uitgegroeid tot een belangrijk punt van rust, stilte en zelfs troost. Eind mei vieren de broeders van Koningshoeven de tiende verjaardag met een speciale gebedsdienst.