Verdiepingsweekend Thomas Merton in Abdij Koningshoeven

Verdiepingsweekend Thomas Merton in Abdij Koningshoeven

Verdiepingsweekend Thomas Merton in Abdij Koningshoeven

9 januari 2017 - Thomas Merton (1915-1968) was een belangrijke katholieke theoloog, dichter, auteur en sociaal activist. Hij was trappist en monnik in de Abbey of Our Lady of Gethsemani (abdij van Onze Lieve Vrouw van Gethsemani) bij Bardstown in Kentucky (Verenigde Staten).

Als voorstander van de interreligieuze dialoog trad hij in dialoog met vooraanstaande vertegenwoordigers van andere religies, waaronder de Dalai Lama, Abraham J. Heschel en D.T. Suzuki. 

Merton-kenner Kick Bras schrijft over de populariteit van Merton: “Thomas Merton was misschien wel de bekendste monnik en meest gelezen spirituele schrijver van de twintigste eeuw.” In Nederland lijkt er de laatste jaren weer meer belangstelling te zijn voor Merton. Zo werden in het kader van zijn 100ste sterfdag (31 januari 2015) meerdere activiteiten over Merton georganiseerd, zijn de Mertonvrienden van de Lage Landen nog steeds erg actief en verscheen recent reeds de derde druk van Zaden van Comtemplatie de in januari 2015 bij Damon verschenen vertaling van Merton’s boek New Seeds of Contemplation.

Mede vanwege deze belangstelling zal in maart a.s. in trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (bij Tilburg) een verdiepingsweekend worden georganiseerd. Centraal thema van dit weekend zal zijn: Thomas Merton’s actuele impulsen voor spiritualiteit en contemplatie, vredespolitiek, ethiek en interreligieuze dialoog. Dit thema zal worden besproken aan de hand van een viertal papers geschreven door Merton-kenners die dit weekend ook aanwezig zullen zijn om eea te bespreken met de deelnemers.

Met medewerking van o.a.: Sylvia Grevel (kunstenares, dichter, theoloog en onderzoeker), Willy Eurlings (voorzitter van de Mertonvrienden in de Lage Landen), Fred van Iersel (bijzonder hoogleraar Tilburg School of Catholic Theology), Elisabeth Hense (universitair docent spiritualiteit Radboud Universiteit) en abt Bernardus Peeters (abt van Abdij Koningshoeven).

Voorlopig programma (in hoofdlijnen):
Vrijdagavond:
Welkom en vertoning film

Zaterdag:
Ochtend: Eerste presentatie paper, (korte) reactie op paper en gesprek deelnemers
Middag: Tweede presentatie paper, (korte) reactie op paper en gesprek deelnemers
Avond: Derde presentatie paper, (korte) reactie op paper en gesprek deelnemers

Zondag:
Ochtend: Eucharistieviering
Middag: Vierde presentatie paper, (korte) reactie op paper en gesprek deelnemers

Praktische informatie:
Datum: vrijdag 10 – zondag 12 maart 2017
Aanvang vrijdag: 19.00 uur
Einde zondag: 16.00 uur
Kosten deelname: € 150,00 (is incl. eenpersoonskamer, alle maaltijden en koffie/thee) – mocht dit bedrag een probleem zijn, dan graag even mailen naar g.idema@intermonde.nl
Locatie: Abdij Koningshoeven, Berkel-Enschot.
Routebeschrijving: klik hier

Aanmelden via g.idema@intermonde.nl