Nieuw Mariabeeld voor Vrouwentuin na diefstal

Nieuw Mariabeeld voor Vrouwentuin na diefstal

Nieuw Mariabeeld voor Vrouwentuin na diefstal

11 november 2019 - In de kapel in de Vrouwentuin bij het Proeflokaal staat sinds kort weer een Mariabeeld. Het is een kopie van het originele exemplaar dat in oktober brutaal uit de kapel werd gestolen. Vader abt Bernardus is blij dat er weer een beeld staat. “Heel veel mensen vinden er troost en steun. Dat maakte die diefstal extra pijnlijk. Nu we een bijna exacte kopie hebben kunnen bemachtigen, nodigen we mensen graag weer uit om er naartoe te komen.”

Het was broeder Wiro die de diefstal op de avond van 10 oktober ontdekte. Op zijn dagelijkse ronde zag hij tot zijn schrik dat het beeld was verdwenen. Een zoektocht rondom de kapel een dag later leverde geen beeld op. Wel de ontdekking van een kapotgemaakte afrastering. “We moesten tot onze spijt concluderen dat het is gestolen”, aldus de abt. “Er was de laatste tijd al vaker sprake geweest van vandalisme. Zo zijn de offerblokken leeggehaald en zijn er raampjes kapot gemaakt. Maar dit sloeg alles.”

Extra stevig verankerd

De broeders besloten op zoek te gaan naar een nieuw Mariabeeld. Ze vonden er eentje, gemaakt door de Duitse houtsnijder die ook het eerste beeld maakte. Hij had nog een kleinere kopie staan. Het nieuwe Mariabeeld staat inmiddels extra stevig verankerd in de kapel in de Vrouwentuin. Bezoekers zijn hier overdag van harte welkom.

 

Kunsthandel

Dat er zo snel weer een nieuw Mariabeeld in de kapel staat, is mede te danken aan de bemiddeling van Jenny van Wijk van Kunsthandel De St. Jansbasiliek, vlak bij de Bossche St. Jan. Haar winkel is zeer bekend en zeker een bezoekje waard, online én fysiek, in de Kerkstraat in Den Bosch.

 

Foto: De kapel met het nieuwe Mariabeeld.