Nieuw orgel in de abdijkerk

Nieuw orgel in de abdijkerk

Nieuw orgel in de abdijkerk

8 juni 2023 - De abdijkerk van Koningshoeven heeft een nieuw pijporgel. De zoektocht naar het nieuwe instrument bracht ons, samen met onze ‘huis’organist Mark van Platen, op het spoor van de Maartenskerk in Zeelst (Veldhoven) waar een orgel beschikbaar was.

Volgens Mark van Platen was een nieuw orgel hard nodig. “Het oude exemplaar, een fabricaat van de firma Leeflang, vertoonde wat mankementen”, vertelt hij. “Er was ook een structureel probleem: het aantal orgelpijpen was te groot in verhouding tot de orgelkas. Daardoor verliep de windtoevoer stroef. Je hoorde het orgel dan weleens een astmatisch piepgeluidje voortbrengen. Ook liepen sommige registers geleidelijk terug naar de halve stand.”

‘Prettig geluid en meer diepte’

Het nieuwe orgel heeft deze problemen niet. Mark: “Het heeft wat minder registers dan het voormalige orgel. Dat beperkt de repertoiremogelijkheden een beetje, maar er staan grotere voordelen tegenover: het geluid is prettiger, als alle registers openstaan hoor je meer diepte en het is voor de organist meer ontspannen spelen.” Het nieuwe pijporgel werd in 1989 gebouwd door de heren G. de With en A. Scholten, medewerkers van orgelmakerij Hendriksen & Reitsma uit Nunspeet.

Het instrument verhuisde onlangs naar Koningshoeven en staat inmiddels in volle glorie op zijn plaats in de abdijkerk.

Voor de kenners

Mark heeft voor de echte kenners nog een paar weetjes over het nieuwe instrument. “De orgelkas is van eikenhout en de stemming is evenredig zwevend. Dat is de stemming zoals we die sinds grofweg de eerste helft van de 18e eeuw gewend zijn. Ook het vorige orgel was in die stemming.” De dispositie (het geheel van registers, speelhulpen, manueelverdeling en technische details) is als volgt:

Manuaal I: roerfluit 8’, prestant 4’, octaaf 2’
Manuaal II: holpijp 8’, fluit 4’, quint 1 1/3 , vox humana 8’
Pedaal: sordun 16’
Koppels: I + II, pedaal + I

Op de hoofdafbeelding: Het nieuwe orgel staat op zijn plaats in de abdijkerk.
Op de inzet: Het nieuwe orgel, bespeeld tijdens de zondagsmis op 4 juni jl. door Mark van Platen.