Open Kloosterdag op 19 mei: welkom bij Abdij Koningshoeven!

Open Kloosterdag op 19 mei: welkom bij Abdij Koningshoeven!

Open Kloosterdag op 19 mei: welkom bij Abdij Koningshoeven!

20 mei 2019 - Op zondag 19 mei a.s. is het Open Kloosterdag. Ook Abdij Koningshoeven zet haar deuren wagenwijd open om belangstellenden te laten zien wat de kloosterlingen bezielt en bezighoudt. U bent van 13.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom.

 

Wie wil, kan deze zondag een kijkje nemen in de grote Abdijkerk van Koningshoeven, in de kapittelzaal, de dagkapel, de eetzaal, het gastenhuis en de bibliotheek. In deze laatste houden de broeders bovendien een markt voor tweedehands boeken. De opbrengst van de verkoop gaat naar het dochterhuis van Koningshoeven in Oeganda. Verder zit er ook nog een smakelijk tintje aan deze dag, want de broeders van de kaasmakerij laten hun producten zien én proeven.  

Kruisweg door Albert Servaes
De Open Kloosterdag bij Abdij Koningshoeven is deze editie extra bijzonder: iedereen die langskomt, kan de beroemde kruisweg bewonderen die kunstschilder Albert Servaes in 1919 maakte. De serie houtskooltekeningen (zie foto) zijn normaal gesproken niet zichtbaar voor het publiek.

Deze kruisweg is beroemd omdat het een van de eerste uitingen van het Vlaams expressionisme is. Servaes heeft het lijden van Christus op een zeer realistische manier weergegeven. Zo realistisch dat de veertien taferelen decennia geleden voor veel opschudding zorgden. Dit leidde tot een verbod door de officiële Romeinse instanties: deze kruisweg mocht niet worden gebruikt als devotie-object. Abdij Koningshoeven kwam in 1953 in het bezit van het beroemde kunstwerk dankzij de inspanningen van de Tilburgse textielondernemer Gijs van den Bergh. In 1990 is de kruisweg gerestaureerd door het Rijksmuseum in Amsterdam; het werk valt nu onder de bescherming van de Erfgoedwet. De laatste keren dat de kruisweg van Albert Servaes voor het publiek was te zien, was tijdens tentoonstellingen in Breda (2009) en Wittem (2014).