Orthodoxe vespers

Orthodoxe vespers

Orthodoxe vespers

Nu er twaalf Oekraïners in het Gastenhuis verblijven, stond het Oosters-orthodoxe Paasfeest ineens in de belangstelling op Koningshoeven. Broeders en Oekraïners vierden het samen op 19 april jl.

Pasen is in de orthodoxe kerk het belangrijkste feest. Soms vallen het orthodoxe Paasfeest en Pasen zoals wij dat kennen op dezelfde datum. Maar meestal is dat niet het geval omdat de orthodoxe christenen de paasdatum op een andere manier – volgens de Juliaanse kalender – berekenen. Daardoor vond de orthodoxe versie dit jaar ruim een week na ‘ons’ Pasen plaats. De broeders en Oekraïners besloten het samen te vieren. In aanwezigheid van enkele kerkgangers hielden ze op 19 april een Oosterse vespers (avondgebed) met medewerking van het Oekraïens koor uit Tilburg. Ton Sip ging in de viering voor. Hij is door het bisdom Den Bosch aangewezen als gedelegeerde van de oecumene, met name voor de Oosterse liturgie. Het leidde tot een bijzondere, ceremoniële viering met veel symboliek en prachtig gezang.

 

Op de foto: Samen met enkele kerkgangers hielden de broeders van Koningshoeven en hun Oekraïense huisgenoten op 19 april jl. een Oosterse vespers in de abdijkerk om het orthodoxe Paasfeest te vieren.