Overweging en vieringen rond Kerstmis en Nieuwjaar

Overweging en vieringen rond Kerstmis en Nieuwjaar

Overweging en vieringen rond Kerstmis en Nieuwjaar

9 december 2023 - Abdij Koningshoeven viert Kerstmis 2023 weer met een feestelijke Kerst-agenda vol muziek, viering en gebed, met stal en grote kerstboom in de abdijkerk.

Om u op de onderstaande vieringen rond Kerst voor te bereiden, geeft Vader abt u zijn mijmering, een aanzet tot overdenking.

Mijmeren in adventstijd

Broeders en zusters, ik kan me niet herinneren, dat waarheid en werkelijkheid zo dicht bij elkaar liggen als nu. U vraagt zich misschien af: ‘Zijn waarheid en werkelijkheid dan niet hetzelfde?’ Laten we dit eens aan de hand van het Kerstverhaal ontrafelen. In de luwte van deze adventstijd is dit het juiste moment ons daarop te bezinnen. Het zijn de weken waarin we ons opmaken om God op te nemen in ons midden, in ons leven en in onze gemeenschap.

Dat maakt verlegen: die grote God komt naar ons toe in de gestalte van een lief klein kind. Hij geeft zich over door de zorg van dat Kind in onze handen te geven. Hij is afhankelijk van onze toewijding. Dat is een waarheid zoals we die lezen in het Lucasevangelie over de Kerstnacht. Het is een beeldend verhaal, dat ons vertelt hoe het zou kunnen zijn geweest. Waarheid of werkelijkheid, niemand van ons is erbij geweest, enkel het kindje dat we in de kribbe leggen. Als Hij zou kunnen spreken…

In het land waar Jezus zijn leven leidde, het land waar Hij ons heeft willen voorgaan in hoe wij als broeders en zusters met elkaar kunnen leven, is de werkelijkheid momenteel zo rauw binnengedrongen dat er geen steen meer op de ander blijft staan. De waarheid waaróm het gebeurt, laat ik in het midden. Maar nog nooit is zo duidelijk geworden, dat dit Kerstfeest anders is. Dat Jezus geboren gaat worden in een gruwelijke werkelijkheid waar we eigenlijk geen invloed op hebben.

We kunnen de loop van de geschiedenis niet veranderen. We kunnen wel zelf veranderen. Als Jezus geboren gaat worden tussen de puinhopen van het leven, laten we dan proberen onszelf de vraag te stellen: ‘Wat kan ik doen om van daaruit toch bij te dragen aan het verzachten van het leed?’ Het is geen ver-van-mijn-bed. Onze eigen samenleving is ook erg verdeeld. We zijn in de war en we vinden vaak niet meer de juiste toon om de ander respectvol te bejegenen. Onze samenleving is na lockdowns en oorlogen ruwer geworden. Zo willen we God op aarde toch niet ontvangen? We willen goed doen, dat is een waarheid. Laten we in de voorbereiding op Kerstmis de werkelijkheid ernaast leggen. Laten we onze behoefte om goed te doen omzetten in daden van goed doen. Zodat de waarheid werkelijkheid wordt.

Ook in een wereld van chaos en tussen de puinhopen kunnen we het licht aansteken om ons te warmen en om God in de gestalte van een baby warm te houden. Het beste voorbeeld is toch dat we voor elkaar zorgen vanuit ons hart. Dat hoeft niet in grote cadeaus. Een vriendelijk woord, een daad van mededogen biedt al hoop, licht, warmte. Laten we om elk woord dat we oprecht naar de ander uitspreken een feestelijke strik binden.

Br. Isaac
Abt van Koningshoeven

De vieringen rond Kerst en Nieuwjaar zijn op:

Zondag 24 december 2023:
11.00 uur: Eucharistieviering (4e Adventszondag)
17.00 uur: 1e Vespers van Kerstmis met de plechtige aankondiging van de geboorte
24.00 uur: Nachtmis

Maandag 25 december 2023:
11.00 uur: Dagmis van Kerstmis
17.00 uur: 2e Vespers van Kerstmis

Dinsdag 26 december 2023:
11.00 uur: Eucharistieviering

Zondag 31 december 2023:
11.00 uur: Eucharistieviering H. Familie, Jezus, Maria, Jozef
17.00 uur: 1e Vespers Nieuwjaarsdag

Zondag 1 januari 2024:
11.00 uur: Eucharistieviering