Pandemie-bericht uit Indonesië en Oeganda

Pandemie-bericht uit Indonesië en Oeganda

Pandemie-bericht uit Indonesië en Oeganda

12 mei 2020 - We worden wereldwijd getroffen door de coronacrisis. Ook de broeders in de Indonesische en Oegandese dochterhuizen van Abdij Koningshoeven ondervinden de gevolgen ervan. Hoe gaat het met hen? Hieronder twee recente brieven vanuit die gemeenschappen. De berichten geven een inkijkje in de manier waarop zij door de crisis worden geraakt. Als u hen wilt steunen met een financiële gift stellen wij dat zeer op prijs.

Bericht uit Indonesië:
‘Indonesië had op 2 mei 2020 volgens de officiële website van de regering 10.843 positieve gevallen van covid-19. Er zijn 1.665 mensen genezen, 831 personen stierven. Ons land voert geen lockdown uit zoals andere landen dat doen. Maar Indonesië heeft, wat men noemt, grootschalig-regionale beperkingen op basis van het beleid van elke gouverneur van zijn provincie. Onze provincie, Midden-Java, had er al vroeg mee te maken. Enkele andere provincies hebben pas recentelijk maatregelen genomen. Ook de toegang en doorreis van alle buitenlanders die uit alle landen aankomen, is nog steeds opgeschort. 

Abdij gesloten
‘De Abdij van Rawaseneng is sinds 24 maart 2020 voor alle gasten gesloten. We volgen de instructies van onze aartsbisschop en de regering strikt op. Bijvoorbeeld over hoe we deze pandemie het hoofd moeten bieden, hoe we het dagelijks leven moeten leiden en wanneer we het gastenhuis weer kunnen openen. De pandemie heeft zeker invloed op onze economie: het is niet meer zo eenvoudig om melk en koekjes te verkopen in steden als Jakarta, Surabaya, Semarang, etc.. Er zijn strenge grenscontroles bij de ingang van de steden om de verspreiding van het virus te minimaliseren.

Gezondheid waarborgen
‘Tot nu toe zijn de broeders hier in goede conditie. Wie naar de dokter of naar de markt gaat, moet strenge protocollen ondergaan, een gezichtsmasker dragen, regelmatig de handen wassen en de sociale afstand goed in de gaten houden. Verder wordt elk voertuig dat van buiten komt eerst op de parkeerplaats gedesinfecteerd, voordat het de abdij binnen mag. Met name de broeders Dominicus en Alfons, twee broeders in de ziekenboeg, doen het goed. Om hun gezondheid te waarborgen, staan we geen enkele buitenstaander toe om hen te bezoeken, behalve medische verzorgers en een dokter.

We hebben ook een nieuwe gewoonte: we wassen zo vaak mogelijk onze handen met zeep en steeds gedurende twintig seconden. Daarnaast zijn ons klooster en onze gebouwen twee keer gedesinfecteerd, met dank aan de plaatselijke overheid en onze parochie.

‘Ons liturgische leven gaat nog steeds door zoals gewoonlijk. Maar zonder gasten, behalve Joseph, de beheerder van het gastenhuis. Hij woont bij ons in een apart gebouw. We moesten ook de Noveen-mis, die elke eerste zondag van de maand wordt gehouden, tot nader order opschorten. Toch krijgen we nog steeds veel gebedsverzoeken, net zoals ook misintenties. Tijdens de vespers bidden we in het bijzonder dat deze pandemie vlug zal stoppen.

Bericht uit Oeganda:
‘Groeten uit de abdij van Victoria. Het was een grote vreugde om gisteren met u over de telefoon te spreken. Bedankt voor uw interesse in ons. Het betekent veel voor ons, vooral tijdens deze onzekerheid van de covid-19-pandemie. Oeganda heeft, net als vele andere landen in de wereld, de laatste 35 dagen onder lockdown gestaan. Gelukkig heeft de president sinds gisteravond besloten om de lockdown te versoepelen. Hij heeft een aantal van de economische activiteiten laten hervatten, maar scholen en het openbaar vervoer blijven de komende veertien dagen gesloten.

Blijf thuis, blijf veilig
‘Hier in de gemeenschap is iedereen in orde tot nu toe. Deze situatie heeft ons, paradoxaal genoeg, samengebracht: we delen dezelfde angst en hetzelfde sterke verlangen om de dingen weer normaal te maken. We zitten geografisch gezien dicht bij de grens van Mutukula (tussen Tanzania en Oeganda). Daar zijn meerdere Tanzaniaanse vrachtwagenchauffeurs die de grens overstaken positief getest op het virus. Dit heeft angst en grote ongerustheid veroorzaakt bij de mensen die langs de grens wonen. We moeten nu als gemeenschap zeer waakzaam zijn, de situatie zeer serieus nemen en leven volgens de slogan: 'Blijf thuis, blijf veilig'.

‘De bouw van het nieuwe klooster heeft een aantal weken stil gelegen omdat men niet mocht werken en omdat er geen aanvoer van nieuwe materialen was. Hiermee loopt de bouw helaas opnieuw vertraging op. Gelukkig konden de bouwvakkers op 5 mei weer aan de slag.’

Foto: 
De bouw van het nieuwe klooster in Oeganda lag door de coronacrisis tijdelijk stil. Inmiddels zijn de bouwvakkers, met inachtneming van de nodige maatregelen, weer aan de slag.