Peter Pierlo neemt afscheid

Peter Pierlo neemt afscheid

Peter Pierlo neemt afscheid

31 juli 2023 - Wat zal hij gemist worden op Abdij Koningshoeven: Peter Pierlo, meewerkend voorman van onze technische dienst. Na veertig jaar hard werken ging hij onlangs met pensioen. Op 17 juni jl. zwaaiden we hem uit.

Peter is een expert in restauratie. Jaren geleden, toen hij nog in dienst was van een bouwbedrijf, werkte hij mee aan een verbouwing van de abdij. “In diezelfde periode groeide bij ons de behoefte aan een eigen onderhoudsploeg”, weet abt Isaac nog. “Want monumentale panden als het klooster en de kerk vragen elke dag om onderhoud. Peter toonde interesse om die taak op zich te nemen. En zo kwam hij in loondienst bij ons.”

Gouden handjes

“We hebben het ontzettend met hem getroffen”, gaat abt Isaac door. “We maakten veel met elkaar mee. Bouwden een nauwe band op en deelden lief en leed met elkaar. Op technisch gebied heeft Peter gouden handjes. Hij is een schaap met vijf poten. Hij timmerde, metselde, coördineerde alles wat er moest gebeuren en was enorm creatief. Ook prettig: zijn netwerk aan vakkrachten dat hij inzette als dat nodig was. Zo hebben we onder Peters leiding een paar grote renovaties weten te verwezenlijken.” Niet lang na Peters komst ging ook zijn oud-collega Ferry bij de abdij aan het werk. “Zo werden ze weer ‘maatjes’. Ze vormden een prima op elkaar ingespeeld koppel.”

Bouwen in Oeganda

In zijn jaren bij de abdij reisde Peter vier keer mee naar Our Lady of Victoria, het dochterhuis van Koningshoeven in Oeganda. Eén keer ging ook zijn zoon Rick mee. Abt Isaac: “Het nieuwe klooster daar was nog net niet afgebouwd. Peter hielp mee om er de laatste puntjes op de i te zetten en om de gebouwen van de lagere school op te knappen. Dat vroeg behoorlijk wat inventief vermogen, want daar op het Oegandese platteland zijn geen technische middelen zoals we die hier kennen.”

Herinneringen ophalen

De laatste jaren merkte Peter dat veertig jaar ‘in de bouw’ toch zijn sporen naliet. “De fysieke arbeid begon zwaar te wegen. Daarom besloot hij wat eerder met pensioen te gaan. We gaan hem ontzettend missen. Maar we gunnen hem van harte een rustiger leven.” En dus organiseerden de broeders afgelopen juni een afscheidsfeestje. “Bescheiden, precies zoals Peter wilde. Omringd door zijn directe familie en ‘zijn communiteit’ hebben we genoten van een Indonesische rijsttafel. We haalden herinneringen op, beloonden hem met veel ‘veren op zijn hoed’ voor zijn grote inzet en het vele werk dat hij heeft verzet. Wij wensen hem mooie jaren toe waarin hij volop kan genieten van zijn vrije tijd.”

Op de hoofdafbeelding: Abt Isaac zwaaide Peter lof toe tijdens het afscheidsfeestje. Op de inzet: Peter Pierlo sprak tijdens zijn afscheid een dankwoordje.