Plechtige professie broeder Jakobus Reinerink

Plechtige professie broeder Jakobus Reinerink

Plechtige professie broeder Jakobus Reinerink

22 juli 2021 - Op zondag 11 juli, het Hoogfeest van Sint Benedictus, legde broeder Jakobus in de abdijkerk zijn plechtige geloften af. De viering was feestelijk en sereen en werd bijgewoond door medebroeders, familie, vrienden en bekenden. 

Broeder Jakobus trad op 20 augustus 2016 in bij Abdij Koningshoeven. Tijdens zijn vormingsjaren werkte hij op de Kaasmakerij en sinds een jaar is hij gastenbroeder. De plechtige professie van broeder Jakobus markeerde een moment van vreugde dat werd opgeluisterd door het gitaarspel van Peter van Aerts, de zangleraar van de broeders. Abt Bernardus gaf een preek waarin hij inging op de noodzaak een gelukkig leven te leiden en in echte, innerlijke vrijheid te kunnen ademen. Hij sloot hierbij aan op woorden die Willem II ooit sprak op zijn landgoed Koningshoeven: ‘Hier ben ik me gelukkig! Hier adem ik vrij!’ “Ook het monastieke leven is bedoeld om gelukkig te worden en om vrij te zijn”, aldus abt Bernardus. “Het was met dit doel dat Sint Benedictus zijn regel voor monniken schreef.”

Midwinterhoorn en gedicht
Vanwege de coronamaatregelen was de viering slechts voor honderd genodigden toegankelijk. Dat nam niet weg dat er na de viering achterin de kerk nog een korte receptie plaatsvond. Voor de daggasten stond er daarna een feestelijke maaltijd op het programma, verzorgd door Niels van Hoof, de kok van Koningshoeven. Tijdens de maaltijd trakteerden medebroeders, familieleden en vrienden broeder Jakobus op diverse voordrachten. Van zijn broers en zussen kreeg hij bovendien een midwinterhoorn, een traditioneel cadeau uit zijn geboortestreek Twente. Met een gedicht dat Herman Finkers speciaal voor deze dag schreef, kreeg het feest nog eens een extra Twents accent.

Herdenkingsmoment
Ter afsluiting van de dag vond er in de abdijkerk een kort, zeer verzorgd optreden plaats van een delegatie van het kamerkoor Ad Parnassum uit Tilburg. De leden zongen een aantal werken van onder anderen componisten Diepenbrock en Nees. Hetzelfde kamerkoor had ook bij de grote professie van wijlen broeder Johannes gezongen. Hierdoor werd dit mini-concert tevens een herdenkingsmoment om stil te staan bij diens overlijden aan het coronavirus in 2020.

Op de foto: broeder Jakobus legde op 11 juli in de abdijkerk zijn plechtige professie af.