Primeur: trappistenmarkt bij Abdij Koningshoeven

Primeur: trappistenmarkt bij Abdij Koningshoeven

Primeur: trappistenmarkt bij Abdij Koningshoeven
Op 7, 8 en 9 juni is Abdij Koningshoeven, inclusief abdijkerk en kloostertuin, hét decor van de allereerste trappistenmarkt ooit.

7 juni 2024 - Abdij Koningshoeven opent vandaag, morgen en overmorgen (7, 8 en 9 juni 2024) haar deuren voor de allereerste trappistenmarkt ooit. Bezoekers zijn van harte welkom om zich volledig onder te dompelen in het ambacht van de trappisten. Met verschillende activiteiten en proeverijen maken we er een uniek evenement van voor het hele gezin.

De aanleiding voor de trappistenmarkt is het 140-jarig jubileum van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Om die mijlpaal te vieren, vinden er dit jaar allerlei verrassende activiteiten plaats, waarvan deze markt er één is. Er doen meerdere trappistengemeenschappen mee. “We organiseren het evenement dit jaar bij ons op Koningshoeven”, vertelt abt Isaac, “maar het zou mooi zijn als dit de start van een rondreizende traditie kan worden.”

Proeverijen, workshops en een middagdienst

Aan de inhoudelijke invulling van de trappistenmarktdagen zal het niet liggen. Zo zijn er proeverijen van speciaalbieren zoals die van La Trappe, Westvleteren en Orval. Abt Isaac: “Voor de bierliefhebber is dit een unieke kans om de bieren van verschillende trappistenbrouwerijen naast elkaar te kunnen proeven. Zelfs de bieren die doorgaans niet zo eenvoudig te verkrijgen zijn in Nederland.” Daarnaast wordt tijdens de trappistenmarkt een nieuwe Tynt Meadow Trappist Ale geïntroduceerd. Maar trappisten doen méér dan alleen bier brouwen. Daarom is er ook een groot scala aan andere trappistenproducten te verkrijgen zoals kaas, chocolade, zeep en brood. “We willen de verscheidenheid aan producten in beeld brengen”, vertelt zuster José van priorij Klaarland die ook van de partij is. Haar priorij maakt op ambachtelijke wijze jam, koekjes en kaarsen die op de markt niet ontbreken. Verder kunnen gasten in de binnentuin van de abdij meedoen aan workshops over het combineren van het juiste bier met het juiste gerecht. Ook mogen ze deelnemen aan een rondleiding door de brouwerij. Uiteraard is er gedacht aan voldoende vermaak voor de kinderen. En omdat het trappistenleven op de abdij ondertussen gewoon doorgaat, houden de monniken elke dag om 14.30 uur een middagdienst in de abdijkerk die voor bezoekers van de markt vrij toegankelijk is.

Zonder financieel gewin

De trappistenbroeders en -zusters die hun medewerking aan de trappistenmarkt verlenen, willen met dit evenement laten zien wat het betekent om een trappist te zijn, en waarom daar ambachten bij horen zonder financieel gewin. Zo is ook de trappistenmarkt opgezet: de opbrengst gaat naar muziekonderwijs voor kansarme kinderen, waarbij hun ouders tijdens die muzieklesuurtjes taalles krijgen.

Toegangskaarten bestellen

Om de toeloop van het publiek te stroomlijnen, werken we met toegangskaarten. Deze zijn verkrijgbaar via www.trappistenmarkt.nl of www.trappistenmarkt.be. Verkoopprijs: €9,50.

Openingstijden trappistenmarkt:

  • Vrijdag 7 juni ‘24: 14:00 – 21:00 uur
  • Zaterdag 8 juni ‘24: 12:00 – 21:00 uur
  • Zondag 9 juni ‘24: 12:00 – 21:00 uur