Reis naar Oeganda van korte duur

Reis naar Oeganda van korte duur

Reis naar Oeganda van korte duur

22 juli 2021 - Na bijna twee jaar wachten, was het op 4 juni jl. eindelijk mogelijk: een bezoek brengen aan Our Lady of Victoria, het dochterhuis van Abdij Koningshoeven in Oeganda. Abt Bernardus en prior broeder Isaac vertrokken per vliegtuig naar hun medebroeders. Helaas moesten ze hun reis na een week abrupt afbreken vanwege de verslechterende coronasituatie in het land

“Ondanks het vele papierwerk dat we vooraf moesten regelen, verliep de reis ernaartoe vlotjes”, weet abt Bernardus nog. Ze hadden een drukke periode voor de boeg, zoals het uitvoeren van de officiële visitatie die de abt eigenlijk in 2020 al had moeten doen. Ook het bespreken van de voortgang van de bouw van het nieuwe klooster en het bezoeken van de sociale projecten stonden hoog op de agenda.

Economische ellende
Eenmaal in Oeganda aangekomen viel meteen de achteruitgang op. “Door de coronacrisis is het toerisme stilgevallen met alle economische gevolgen van dien. Daarnaast zorgt de klimaatverandering tot veel mislukte oogsten. En ook dat treft de economie hard.” Ondertussen raasde de coronapandemie ook voort, inclusief gezondheidsrisico’s voor de bevolking. “Toen wij nog maar net voet op Oegandese bodem hadden gezet, steeg het aantal besmettingen opeens in rap tempo. Elke dag kwamen er nieuwe maatregelen bij. Aan het einde van onze eerste week werd zelfs het verkeer tussen de districten stilgelegd. De Nederlandse ambassade raadde ons aan om onze reis af te breken als dat mogelijk was. De kans dat de landsgrenzen zouden sluiten, was te groot. In dat geval zouden wij er weken vast zitten.”

Terug naar Nederland
Abt Bernardus en broeder Isaac besloten terug te gaan. De visitatie had gelukkig plaats kunnen vinden en de besprekingen met de aannemer en architect kunnen voorlopig online blijven doorgaan, precies zoals dat in de afgelopen anderhalf jaar ook al gebeurde. Hoewel de terugreis iets ingewikkelder was door de ontstane situatie keerden de twee broeders op 15 juni terug in Nederland. Daarna volgden tien dagen verplichte quarantaine die ze dankzij een negatieve coronatest uiteindelijk konden beperken tot vijf dagen. “Het was jammer dat we de reis hebben moeten afbreken, want er stond nog veel op het programma. Zo zullen we een bezoek aan de zusters trappistinnen in Butende op een later moment moeten inhalen. We hopen op een spoedige volgende keer.”

Op de foto’s: het toekomstige altaar in de abdijkerk en het noviciaat van het Victoria-klooster zijn bijna klaar.