Retraiteweek 2023

Retraiteweek 2023

Retraiteweek 2023

8 december 2023 - De kloostergemeenschap van Abdij Koningshoeven houdt elk jaar een retraiteweek. Dit jaar vond die plaats van 1 tot en met 7 oktober. De broeders spendeerden hun week aan samenkomsten, spiritualiteit en bezinning. Broeder Max vertelt erover.

“Dit jaar bogen we ons over het christelijk geloof in Gods Schepping en in de wereld en of dit op haar einde lijkt af te stevenen”, aldus broeder Max. “Voor mij was dit in eerste instantie een ver-van-mijn-bedshow, maar tijdens de retraite heb ik dat beeld enigszins herzien.”

Mens en geloof

Dat was onder meer te danken aan Dirk Boone uit Vlaanderen. Deze docent christelijke spiritualiteit en voormalig directeur van de Oude Abdij in Drongen (België) verzorgde tijdens de retraiteweek dagelijks de ochtend- en middagconferenties. Broeder Max: “Dirk is een aimabele man die ons met zachte hand, onderhoudend en helder in zijn betoog betrok en meenam. Zo spraken we over de liefde van God, over menselijke fouten, tekortkomingen en vergeving.” Ook het beschouwen van de Schepping kwam aan bod, hoe je daar op verschillende manieren naar kunt kijken en welke rol de mens en zijn geloof spelen bij het nemen van verantwoordelijkheid. Broeder Max: “Geloven is niet met de armen over elkaar gaan zitten. Het is, vanuit Gods’ liefde, onze verantwoordelijkheid nemen voor de schepping. Voor plant, dier en onze naasten, bijvoorbeeld om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden... Ook die van een monnik.”

Op de foto: Tijdens de retraiteweek begeleidde Dirk Boone de gezamenlijke conferenties van de broeders.