Retraiteweek: even rust in het oog van de storm

Retraiteweek: even rust in het oog van de storm

Retraiteweek: even rust in het oog van de storm

Ieder jaar opnieuw valt het leven in de gemeenschap van Koningshoeven even stil voor een retraite. De broeders bezinnen zich dan gedurende een week op hun eigen leven, op hun roeping als monnik en op hun taak in kerk en wereld. Dit jaar vond de retraiteweek plaats van zondagavond 4 oktober t/m zaterdagochtend 10 oktober.

De retraiteweek is een week van herbezinning. Van even een pas op de plaats maken, waarbij het werk tot het strikt noodzakelijke wordt beperkt. Zo blijft er meer tijd over voor persoonlijk gebed, lezing én lichamelijke rust. “Traditiegetrouw nodigden we ook dit jaar een spreker van buiten uit om ons in deze week te begeleiden”, vertelt abt Bernardus. Dat werd dominicaner broeder Richard Steenvoorde. Hij behoort tot de jonge dominicanen die enkele jaren geleden in Rotterdam neerstreken. Vlak voor de retraiteweek was broeder Richard nog benoemd tot prior van zijn gemeenschap.

Symboliek in coronatijd
’s Ochtends verzorgde broeder Richard een inleiding aan de hand van enkele Bijbelverhalen waarin de storm een hoofdrol speelt. “Hij spoorde ons aan de retraiteweek te benutten om even in het oog van de storm te verblijven. Een aansprekend beeld in deze onrustige tijden van corona.” In de namiddag leidde hij steeds een gesprek over de bevindingen van de broeders over wat zij in gebed en lezing die dag ontdekt of ervaren hadden. “We hebben broeder Richard leren kennen als een bevlogen, belezen en inspirerende medebroeder in het religieuze leven. We hebben de retraite op zaterdagochtend gezamenlijk afgesloten met een kop koffie.”

Foto: pater Richard Steenvoorde van de Rotterdamse Dominicanen begeleidde de broeders van Koningshoeven tijdens hun week van bezinning.