Sant’Egidio, ‘vrienden van de straat’

Sant’Egidio, ‘vrienden van de straat’

Sant’Egidio, ‘vrienden van de straat’

3 oktober 2023 - Afgelopen zomer kregen we op Koningshoeven een mooi inkijkje in het werk van Sant’Egidio. Dit is een internationale geloofsgemeenschap van christenleken, erkend door de Kerk. Eén van de gemeenschapsleden, Dirk Van Der Goten, vertelde ons uitgebreid hoe Sant’Egidio Vlaanderen vanuit spiritualiteit en betrokkenheid mensen helpt die op straat leven.

Sant’Egidio werd in 1968 opgericht in Rome. In de geest van het verhaal over de barmhartige Samaritaan zijn sindsdien overal ter wereld mensen opgestaan. Zij trekken zich het lot aan van mensen die op straat zijn beland, bijvoorbeeld door werkloosheid, echtscheiding of verslaving. De vrijwilligers van Sant’Egidio bieden ze als ‘vrienden van de straat’ een maaltijd, een luisterend oor en gebed.

‘Jij bent er toch?’

Broeder David: “Dirk Van Der Goten, zelf vader van twee kinderen en fulltime docent Nederlands, zette op een fijnzinnige en realistische wijze een verhaal voor ons neer uit de Vlaamse Saint’Egidio-praktijk. Dat verhaal was best aangrijpend.” Zo vertelde Dirk over een terminaal zieke jongen die zich ophield in het centrum van Antwerpen en waarmee hij in contact kwam. Deze jongen kreeg het lichamelijk en psychisch steeds moeilijker. Zijn wanhoopskreet dat hij niemand had om hem te helpen, beantwoordde Dirk met: ‘Maar ik ben er toch?’. Deze uitspraak bleef de jongen bij. Want bij hun laatste ontmoeting in Oostende herhaalde hij tegen Dirk de woorden: ‘Jij bent er toch?’

Broeder David: “Die ene zin, die de profeet Jesaja ook in de mond van de Heer legde (‘Vrees niet, Ik zal er zijn’) drukt precies de spiritualiteit van Sant’Egidio uit.” De bezieling en betrokkenheid van de vrijwilligers gaat zelfs verder. Want ze zetten zich via gebed, ontmoeting en dialoog ook in voor vrede vanuit de overtuiging dat vrede en verzoening armoede helpen voorkomen.

Permanente vorming

Het bezoek van Dirk Van Der Goten vond plaats in het kader van de permanente vorming van de broeders van Koningshoeven. Op initiatief van abt Isaac worden hiervoor periodiek nieuwe bewegingen uitgenodigd die een inkijkje geven in hun dagelijkse praktijk, bedoeld om het blikveld van de Koningshoeven-gemeenschap te vergroten.

Bijschrift: Dirk Van Der Goten gaf de Koningshoeven-gemeenschap een inkijkje in de praktijk van Sant’Egidio.