Schoolcomplex Oeganda opent binnenkort de deuren

Schoolcomplex Oeganda opent binnenkort de deuren

Schoolcomplex Oeganda opent binnenkort de deuren

6 februari 2023 - Op zo’n vijf kilometer van haar dochterhuis in Oeganda lieten de broeders van Koningshoeven een schoolcomplex bouwen dat nu zo goed als klaar is. In december 2022 kregen de broeders hier een rondleiding. Na afloop concludeerden ze: het is een school geworden om trots op te zijn.

De rondleiding vond een dag na de opening van Abdij Our Lady of Victoria plaats. Daar waren de broeders van Koningshoeven – uiteraard – ook al bij geweest. Het schoolbezoek stond voor de volgende ochtend op het programma. In een kleine stoet met lokale vertegenwoordigers vertrokken ze naar de school, schuifelend over een modderige weg omdat het in de nacht stevig had geregend.

Slaapzalen
Bij aankomst overtrof het resultaat hun verwachtingen: binnen een prachtig omheinde compound met een poortgebouw stond een school met acht klassen in twee gebouwen, woningen voor de leraren, een keuken waar de schoollunch kan worden bereid én twee slaapzalen: eentje voor de jongens en eentje voor de meisjes. De slaapzalen zijn op het laatste moment aan het complex toegevoegd om te voorkomen dat kinderen dagelijks twintig kilometer moeten lopen om óf naar school óf naar huis te gaan. Dat is veel te ver weg. Het gebouw is in anderhalf jaar tijd gebouwd en zo duurzaam mogelijk uitgevoerd, met veel zonnepanelen en een biogasinstallatie zodat er geen hout meer nodig is bij het koken.

Toekomstperspectief
Op de school zitten straks kinderen van twaalf tot zestien jaar. In deze leeftijdscategorie is het in Oeganda weinigen gegeven nog onderwijs te volgen. Hier zijn daar alle voorzieningen voor getroffen zodat meer tieners toekomstperspectief hebben. Op de school zijn zowel christenen als moslims welkom. Sterker nog, beide religieuze stromingen zijn vertegenwoordigd in het schoolbestuur.

Vier koeien
Het gezelschap kreeg tijdens het bezoek een heuse proefles in één van de lokalen, verzorgd door een leerling. Binnenkort zitten hier vele tientallen scholieren in de schoolbanken om een administratieve of agrarische opleiding te volgen. Als extra ‘leermiddel’ voor de landbouwopleiding schonk Abdij Koningshoeven de school vier koeien. Deze zijn niet alleen nuttig voor het onderwijs. Want met hun mest dragen ze ook bij aan het vruchtbaar maken van het omringende land en aan de energielevering voor de biogasinstallatie.

Op de foto’s: Lokale bedrijven bouwden het schoolcomplex dat alles omvat wat een moderne én duurzame schoolcampus nodig heeft, inclusief slaapzalen voor jongens en meisjes.