Spirituele verdieping tijdens communiteitsretraite

Spirituele verdieping tijdens communiteitsretraite

Spirituele verdieping tijdens communiteitsretraite

Hoe ga je om met lastige onderwerpen of problemen die je persoonlijk raken? Welke perspectieven kun je daarop loslaten om meer inzicht te krijgen ermee om te gaan? Deze vragen kwamen grofweg aan bod tijdens de jaarlijkse retraite die de broeders van Koningshoeven in oktober hielden. Een week lang dompelden zij zich onder in een spirituele zoektocht onder begeleiding van abt Johannes van het Kleiklooster uit de Amsterdamese Bijlmer.

De retraiteweek bestaat elk jaar uit samenkomsten in de ochtend en de middag. Dan wonen de broeders conferenties bij van ongeveer 45 minuten met voorbereide teksten als spirituele rode draad. Dit jaar was het anders dan anders: de broeders gingen zes dagen lang zelf aan de slag met een eigen onderwerp waarmee ze het persoonlijk moeilijk hebben. Zoals een kwestie omtrent gedrag of een probleem dat zorgen baart zoals een lastige relatie.

Proces bracht helderheid
Tijdens de retraite werd direct duidelijk dat de eerste en belangrijkste stap was: durf je probleem aan te zien en te benoemen. Om het onderwerp verder te ontrafelen, kregen de broeders vijf
handreikingen: 1. kijk eens goed naar de kwestie; 2. alles is mogelijk; 3. doe eens een experiment; 4. maak het waar en 5. vier het resultaat. De broeders hebben zich goed van hun taak gekweten. Allemaal wisten ze hun onderwerp, hun ‘probleem’, verrassend gedetailleerd uit te kristalliseren. Bij de evaluatie op de laatste dag van de retraite vierden ze het inzicht en de toegenomen helderheid die ze gedurende het proces ontvingen. Daarmee kwam een goed einde aan een week van spirituele verdieping die de broeders qua basisstructuur gezamenlijk invulden, maar inhoudelijk individueel vorm gaven.

Over het Kleiklooster
Abt Johannes van het Kleiklooster in Amsterdam begeleidde de Koningshoeven-gemeenschap tijdens de retraiteweek. Daarmee onderbrak hij voor even zijn dagelijkse werk in de Bijlmer. Want daar, in de flat Kleiburg, vormde hij enkele jaren geleden een kleine leefgemeenschap van – inmiddels – vijf huishoudens en een groep kloosterlingen: het Kleiklooster. Er wonen ook tijdelijke gasten, zoals gezinnen die dakloos zijn geraakt. Verder staat de deur er vaak open voor buurtactiviteiten en is er een kapel waar elke dag een avondgebed wordt gehouden en waar iedereen welkom is. “Wij geloven dat het niet goed is voor een mens om er alleen voor te staan”, vindt deze kloostergemeenschap. “Daarom wonen wij bij elkaar en willen we een gastvrije en spirituele plek zijn, middenin de samenleving.” Meer weten over dit bijzondere klooster in de Bijlmer? Kijk dan op https://kleiklooster.nl.

Op de losse foto: Abt Johannes van het Kleiklooster begeleidde de retraiteweek.